Ziua Mondiala a Sanatatii Orale: 9 din 10 romani cu varsta peste 25 de ani prezinta probleme stomatologice deja ireversibile

0
212

Ziua Mondiala a Sanatatii Orale, marcata incepand cu anul 2007 pe data 20 martie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, aduce in prim-plan probleme de natura stomatologica in special caria dentara si boala parodontala, pentru a creste gradul de constientizare asupra importantei sanatatii orale.

in acest context, datele unui studiu realizat de un lant de clinici private de stomatologice releva ca printr-o igiena dentara precara si lipsa unui program national de profilaxie in domeniul sanatatii orale, romanii incep sa isi piarda dintii inainte de a implini 20 de ani. Dupa aceasta varsta, peste jumatate dintre romani au cel putin un dinte lipsa.

„Primul vinovat, daca putem numi asa, este lipsa preventiei. Oamenii ajung tarziu si foarte tarziu in cabinetul medicului stomatolog, iar rezolvarea problemelor, acolo unde este posibila, este costisitoare si de lunga durata. Cel mai grav este ca avem tot mai multe infectii generalizate la tineri, de 30, 40 de ani, greu de imaginat intr-o tara in care exista peste 12 mii de cabinete stomatologice private”, explica dr. Ionut Leahu, medic stomatolog, cu competente in implantologie, potrivit unui comunicat de presa.

9 din 10 pacienti cu varsta peste 25 de ani prezinta probleme stomatologice deja ireversibile, care implica o pierdere masiva si rapida a danturii. Mai exact, 33% dintre romani si-au pierdut deja 3 dinti pana la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi dentare fie pe o arcada, fie integral, pentru ca dintii din zonele respective sunt fie irecuperabili fie absenti, mai releva studiul.

„Ajung la mine pacienti cu boala parodontala in stadii avansate, cu infectii cronice netratate, cu chisturi. Cei mai multi au nevoie de inlocuirea intregii danturi cu implanturi dentare. Am avut un caz de implant dentar la cineva in varsta de 28 de ani. Pacientii imi povestesc ca nu au avut pana atunci dureri dentare si nu au fost la dentist. La primul control, observ ca toti dintii se misca si nu mai pot recupera nimic”, a mai spus specialistul.

Articolul precedentOMS: Consumul ridicat de sodiu si aportul insuficient de potasiu contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale
Articolul următorSindicalistii din domeniul sanatatii incep protestele