OMS: Consumul ridicat de sodiu si aportul insuficient de potasiu contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale

0
235

Un consum ridicat de sodiu mai mare de 2 grame/zi (echivalentul a 5 g sare/zi sau o lingurita de ceai) si un aport insuficient de potasiu (adica mai putin de 3,5 g/zi) contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale si la cresterea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Cei mai multi oameni consuma prea multa sare, subliniaza OMS. Mai precis, un om consuma, in medie, 9-12 grame pe zi de sare, adica de doua ori peste nivelul maxim recomandat.

Consumul unei cantitati de sare mai mica de 5 grame pe zi sau consumul de sodiu mai mare de 2 g/ zi pentru adulti ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral si atac de cord, precizeaza specialistii OMS.

Astfel, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite in fiecare an, daca la nivel global consumul de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

Glutamatul de sodiu, folosit ca un condiment in multe parti ale lumii, contine o cantitate ridicata de sare. OMS mai precizeaza si ca sursele alimentare cu un nivel de sare ridicat pot proveni din alimentele prelucrate, cum ar fi preparatele gata pregatite, carnea procesata cum ar fi baconul, sunca si salamul, branza, gustarile sarate si chiar taiteii din supele instant. De asemenea, cantitati mari de sare peste nivelul recomandat se mai gasesc si in paine si produsele din cereale prelucrate. Sarea se mai regaseste si in bulion si sosul de soia, sosul de peste si multe alte alimente.

Reducerea consumului de sare a fost identificata ca fiind una dintre cele mai rentabile masuri pe care autoritatile implicate in asistenta medicala o pot lua pentru a imbunatati rezultatele de sanatate a populatiei. O astfel de masura cheie, adica de reducere a consumului de sare, va adauga un an in plus de viata sanatoasa si totodata, va implica o scadere sub venitul mediu anual a costurilor de acordare de ingrijiri de sanatate, precizeaza OMS.

Statele membre ale OMS au fost de acord sa reduca aportul de sare al populatiei la nivel mondial cu aproximativ 30% pana in anul 2025.

Articolul precedent5-9 aprilie 2016: Una dintre cele mai importante serii de evenimente despre problematica diabetului in Romania
Articolul următorZiua Mondiala a Sanatatii Orale: 9 din 10 romani cu varsta peste 25 de ani prezinta probleme stomatologice deja ireversibile