Sindicalistii din domeniul sanatatii incep protestele

0
306

Federatia Sindicala „Hipocrat” (F.S. „Hipocrat”), Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) incep in 21 Martie 2016 protestele a anuntate saptamana trecuta, printr-o greva japoneza.

Programul protestelor anuntat de catre sindicalisti este urmatorul:

21 – 27 martie: Protest tip Greva Japoneza cu banderola

28 martie: Sustinerea revendicarilor la Camera Deputatilor, in Comisia de Sanatate

31 martie: Pichetarea Ministerului Muncii, cu depunerea revendicarilor amintite

7 aprilie: Ziua Mondiala a Sanatatii – pichetarea Ministerului Sanatatii

11 – 17 aprilie: Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore

18 aprilie: Greva Generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea Urgentelor

in demersul protestelor, alaturi de Sindicalistii din domeniul sanatatii sunt implicate si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania.

Decizia de a protesta vine in urma intalnirii de saptamana trecuta a sindicalistilor cu Ministrul Sanatatii, conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu si cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discutiile din cadrul intalnirii au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din sanatate, dar care nu s-au finalizat cu un calendar concret.

Solicitarile F.S. „Hipocrat” si CFSMR vizeaza aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensulreincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal, asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate; cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie, potrivit unui comunicat de presa.

Articolul precedentZiua Mondiala a Sanatatii Orale: 9 din 10 romani cu varsta peste 25 de ani prezinta probleme stomatologice deja ireversibile
Articolul următorAlianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical anunta ca miscarile de protest vor continua