Ziua Mondiala a Sanatatii celebrata si in Romania

0
13

Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata in fiecare an in data de 7 aprilie, este celebrata si in Romania, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

in 2014, tema campaniei este reprezentata de bolile transmise prin vectori. Scopul acestei campanii este acela de a sensibiliza populatia, profesionistii din domeniul sanatatii si autoritatile publice in privinta amenintarii pe care o reprezinta vectorii si bolile transmise prin acestia si stimularea familiilor si comunitatilor pentru a actiona si a se proteja.

in Romania, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii, avand sloganul „Entitati mici, pericol mare!”, este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.

Ad in title

„Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- tantarii, mustele, gandacii, capusele, dar si animale – rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazda la alta si dintr-un loc in altul. Acestia ne pot pune sanatatea in pericol atat acasa, cat si atunci cand calatorim. Bolile transmise prin vectori sunt afectiuni cauzate de acesti agenti patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziti) la populatiile umane”, se precizeaza in comunicatul de presa dat publicitatii de Ministerul Sanatatii.

Campania organizata in anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, se concentreaza asupra unor vectori importanti si a bolilor pe care acestia le pot cauza, precum si asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Deoarece bolile transmise prin vectori incep sa se raspandeasca dincolo de granitele traditionale, actiunile intreprinse trebuie sa fie extinse si in afara tarilor in care aceste boli apar in prezent.

Bolile transmise prin vectori sunt raspunzatoare pentru 17% din povara globala estimata pentru toate bolile infectioase. Boala transmisa prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat in 2010 cel putin 660.000 de decese.

in ceea ce priveste Romania, in anul 2011 s-au inregistrat 40 de cazuri de malarie, iar in 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import. Totusi, boala transmisa prin vectori cu cea mai mare crestere in lume este febra galbena, cu o crestere de 30 de ori a incidentei in ultimii 50 de ani. in prezent, 40% din populatia lumii este amenintata de febra galbena.

in 2012, o izbucnire epidemica din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de imbolnaviri si identificarea a 80 de cazuri de import in alte 10 tari europene. in Romania s-au raportat 2 cazuri confirmate in 2011 si 3 cazuri in 2012 (calatori in Thailanda si Madeira).

Articolul precedentPeste 300 de medici prezenti la Conferinta Nationala „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014
Articolul următorConf. dr. Alexandru Rafila: O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare