25% dintre hipertensivi nu-si iau corect tratamentul

0
21

Una din patru persoane care au primit retete pentru reducerea hipertensiunii arteriale de lunga durata fie nu-si iau deloc medicamentele, fie si le administreaza doar o perioada de timp, potrivit unui studiu publicat recent in revista stiintifica Heart. Este cel mai probabil ca acei pacienti carora li se recomanda un tratament suplimentar pentru „hipertensiune rezistenta” sa nu-si fi luat de fapt medicamentele.

Pentru a deosebi pacientii care nu urmeaza corect medicamentele de cei care nu raspund la tratment, cercetatorii au analizat probele de urina a 208 hipertensivi care s-au prezentat la o clinica specializata in acest domeniu. 125 dintre acestia fusesera pentru prima oara trimisi din asistenta primara, 66 erau pacienti urmariti mai mult timp, a caror tensiune nu era bine controlata, iar celorlalti 17 li se recomandase denervarea renala (interventie de cauterizare a terminatiilor nervoase din peretii arterelor renale, prin care se reduce hipertensiunea rezistenta la tratament).

Analiza, realizata printr-o metoda (numita cromatografie lichida de inalta performanta cuplata cu spectrometrie de masa sau HP-LC MS/MS) larg disponibila, a aratat ca 10% din pacienti nu-si respectau deloc tratamentul, iar alti 15% il respectau doar partial. Cel mai mare procent de pacienti care nu-si lau deloc tratamentul a fost descoperit la cei trimisi pentru denervare renala: un sfert dintre ei nu aveau nici o urma de medicament antihipertensiv in urina. Aceasta descoperire este in mod deosebit considerata socanta, avand in vedere ca exista dubii in privinta ficientei denervarii renale si ca resursele necesare pentru realizarea sunt astfel irosite.

Ad in title

in plus, numarul mediu de medicamente depistate in probele de urina era mai mic decat numarul prescris. Totodata, valorile tensionale cele mai reduse erau intalnite la cei care-si luasera toate medicamentele, conform probelor analizate.

Autorii considera ca nivelul lipsei de aderenta la tratament este alarmant, desi recunosc faptul ca numarul de pacienti cuprinsi in studiu este mic. Cercetatorii subliniaza ca pacientii ajunsi in centrele de ingrijire secundara sau tertiara ar fi supusi la multiple analize si proceduri pentru a se descoperi cauzele acestei cu „hipertensiuni rezistente”, lucru pe care tehnica descrisa l-ar putea evita in 20% din cazuri.

Articolul precedentPeste 300 de medici prezenti la Conferinta Nationala „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014
Articolul următorConf. dr. Alexandru Rafila: O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare