Dr. Cristian Tautu: Masurati-va masa osoasa dupa varsta de 45 de ani

0
36

Masurarea masei osoase la nivelul coloanei vertebrale lombare, soldului si al antebratului, dupa varsta de 45 de ani, este o modalitate eficienta in prevenirea si diagnosticarea precoce a osteoporozei. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta „maladie silentioasa” afecteaza aproximativ 15% dintre femeile cu varste cuprinse intre 50-59 de ani. Mai mult decat atat, procentul femeilor de peste 80 de ani care se confrunta cu osteoporoza este de 70%, potrivit unui comunicat de presa remis www.sanatateatv.ro.

Osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice. Pacientul incepe sa resimta diferite dureri, cauzate cel mai frecvent de complicatiile osteoporozei, abia in stadiile avansate ale afectiunii.

a€œin primii 20 de ani de viata predomina procesul de formare de tesut osos, astfel ca in jurul varstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masa osoasa. Dupa varsta de 35 de ani, osul pierde incontinuu din substanta sa. Pierderea progresiva a masei osoase poate fi extrem de periculoasa pentru persoanele care nu au atins in prealabil o densitate osoasa crescuta sau daca pierderea osoasa este rapida, crescand riscul de fracturi”, explica dr.Cristian Tautu, medic specialist in medicina de familie.

Ad in title

Osteoporoza duce la scaderea in inaltime, la deformari ale toracelui si ale abdomenului si afecteaza in procent mai mare femeile, aflate de obicei la menopauza. insa, din fericire, osteoporoza poate fi prevenita prin incetinirea procesului de pierdere osoasa, prin evitarea factorilor de risc si, mai ales, prin dobandirea unei mase osoase cat mai mari pana la varsta de 30 de ani.

Ca modalitati de preventie dr. Cristian Tautu recomanda evitarea sedentarismului, practicarea de miscare fizica moderata de cel putin 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentatii bogate in calciu si proteine, aport adecvat de vitamina D, evitarea fumatului si a consumului in exces de bauturi alcoolice, cafea si sare.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentPeste 300 de medici prezenti la Conferinta Nationala „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014
Articolul următorConf. dr. Alexandru Rafila: O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare