Peste 300 de medici prezenti la Conferinta Nationala „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014

0
27

Peste 300 de medici din diferite specialitati au participat la cea de-a doua editie a Conferintei Nationale „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014. in cadrul evenimentului, speakeri de renume ai medicinei romanesti au dezbatut problematica vaccinari in prevenirea si eradicarea bolilor transmisibile. De asemenea au oferit informatii bazate pe dovezi pentru a incuraja populatia sa priveasca imunizarea drept o metoda eficienta de combatere a numeroase boli transmisibile.

„Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie sa existe aceasta teama de vaccinare, dimpotriva, incredere si acceptare. Din pacate, observam ca la mai bine de doua secole de la realizarea primului vaccin eficient, cel impotriva variolei, unii privesc cu reticenta eficacitatea si siguranta vaccinarii, iar acest lucru se vede in trendul ultimelor campanii nationale de vaccinare. Ne propunem ca prin lucrarile RoVaccin sa tragem un semnal de alarma legat de pericolele pe care le aduce refuzul vaccinarii la nivel individual, dar si asupra sanatatii publice”, sustine conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si coordonatorul conferintei.

in prezent rata de vaccinare in Romania este la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, in trend descrescator, avand in vedere ca in alti ani procentul depasea 95%.

Ad in title

„O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare. Este mai mult decat ingrijorator deoarece creste riscul izbucnirii unor epidemii. Cred ca trebuie avut in vedere acoperirea vaccinala cat mai ridicata in randul copiilor. Ar fi extrem de util ca in cazul acesta, procentul sa fie mai mare de 90%”, a adaugat conf. univ. dr. Alexandru Rafila.

Specialistii, prezenti in cadrul RoVaccin 2014, au subliniat faptul ca retincenta observata in randul populatiei cu privire la utilitatea imunizarii prin vaccinare se datoreaza si unei informari deficitare sau a transmiterii de mesaje eronate cu privire la rolul si importanta vaccinarii.

„Sunt multe mesaje conform carora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevarat. in plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinati de-a lungul timpului. Un alt aspect pentru care oamenii evita sa se vaccineze ar fi si disparitia mai multor boli din peisajul medical, fapt care a condus la un interes scazut al populatiei pentru vaccinare”, a precizat conf. univ. dr. Alexandru Rafila.

RoVaccin 2014 a avut un caracter multidisciplinar si a urmarit informarea, facilitarea schimbului de informatii si identificarea unor solutii concrete in managementul eficient al Programului National de Imunizare. in acest sen, evenimentul a reunit medici de familie, infectionisti, epidemiologi, microbiologi, pediatri, medici scolari, neonatologi, ginecologi, pneumologi, precum si profesionisti din specialitati conexe.

Prima editie a Conferintei Nationale a€œActualitati in Vaccinologie” – RoVaccin, desfasurata in 2013, a fost un real succes. La eveniment au participat peste 400 de medici din mai multe specialitati, care au punctat aspectele esentiale legate de vaccinare si de importanta acesteia asupra sanatatii publice.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Microbiologie

Articolul precedentCDC Atlanta: 1 din 68 de copii are autism
Articolul următorDr. Cristian Tautu: Masurati-va masa osoasa dupa varsta de 45 de ani