Prevenirea bolilor transmise prin vectori, tema Zilei Mondiale a Sanatatii

0
31

Mai mult de jumatate din populatia lumii este expusa riscului de a face boli precum malaria, febra denga, boala Lyme, schistosomiaza sau febra galbena, care sunt purtate de tantari, muste, capuse, melci de apa si alti vectori. in fiecare an, peste un miliard de oameni sunt infectati si mai mult de un milion mor din cauza bolilor transmise prin vectori.

De aceea, Ziua Mondiala a Sanatatii, sarbatorita anual la 7 aprilie, este dedicata in 2014 bolilor transmise prin vectori si poarta sloganul „Muscatura mica, amenintare mare”. Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza cu aceasta ocazie ca aceste boli pot fi prevenite in intregime, prin masuri simple precum plasele de pat tratate cu insecticid sau pulverizarea de astfel de substante in locuinte, care au salvat deja milioane de vieti. „in secolul 21, nimeni nu ar trebui sa moara din cauza unei muscaturi de insecta”, a declarat dr Margaret Chan, directorul general OMS.

Bolile transmise de vectori afecteaza populatiile cele mai sarace, mai ales in conditiile lipsei unei locuinte corespunzatoare, a apei potabile si canalizarii. Persoanele malnutrite si cele cu imunitate slabita sunt in mod special susceptibile la astfel de boli.

Ad in title

Transmisa de melcii de apa, schistosomiaza afecteaza aproape 240 de milioane de persoane, fiind cea mai raspandita boala transmisa de vectori din lume. Copiii care traiesc in preajma apelor infestate sunt in mod deosebit expusi la aceasta afectiune, care produce anemie si scade capacitatea de invatare. Boala poate fi adusa sub control prin tratamentul periodic in masa a grupurilor la risc cu un medicament sigur si eficient, dar si prin cresterea accesului la apa potabila si canalizare.

OMS atrage atentia ca, in ultimele decenii, modificarile climatice, intensificarea calatoriilor si comertului la nivel international, schimbarea practicilor agricole si urbanizarea rapida si neplanificata au facut ca unele boli sa reapara sau sa se raspandeasca in noi zone ale lumii, mai ales prin turisti sau cei care calatoresc in interes de afaceri. Astfel, febra denga, transmisa de tantari, se gaseste acum in 100 de tari (care cuprind peste 40% din populatia globala), fiind recent raportata in China, Portugalia sau Florida (SUA). Iar in Grecia, malaria s-a intors pentru prima oara in 40 de ani.gistrat

Ministerul Sanatatii precizeaza ca in Romania, s-au inregistrat 40 de cazuri de malarie in 2011 si 32 in 2012, toate de import. in ce priveste febra galbena in tara noastra au fost confirmate doua cazuri in 2011 si trei in 2012, la calatori din Thailanda si Madeira.

Potrivit oficialilor OMS, combaterea vectorilor ramane cea mai importanta modalitate de prevenire a izbucnirilor de boli transmise prin vectori.

Articolul precedentPeste 300 de medici prezenti la Conferinta Nationala „Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014
Articolul următorConf. dr. Alexandru Rafila: O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare