Ziua Mondiala a Inimii, marcata in fiecare an in data de 29 septembrie

0
15

Ziua Mondiala a Inimii este marcata in fiecare an, in intreaga lume, in data de 29 septembrie. Scopul este acela de a trage un semnal de alarma asupra riscului pe care il prezinta bolile cardiovasculare, acestea fiind si cauza de deces numarul 1 la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai exact, datele OMS arata ca, in fiecare an, 17,7 milioane de oameni isi pierd viata din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezinta 31% din decesele totale din intreaga lume.

Mai mult, 80% din toate decesele din cauza bolilor cardiovasculare sunt date de infarct si de accidentele vasculare cerebrale. in ceea ce priveste hipertesiunea arteriala, 1, 1 miliarde de oameni la nivel global au valori ridicate ale tensiunii arteriale si mai putin de 1 din 5 persoane tin aceste valori sub control, conform OMS.

in Romania, afectiunile cardiovasculare sunt raspunzatoare de 62% din totalul deceselor inregistrate, potrivit Societatii Romane de Hipertensiune. Mai mult, Studiul Sephar III a aratat ca 49,5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sunt hipertensivi.

Ad in title

Specialistii spun ca bolile cardiovasculare si decesele provate de acestea pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc care duc la aparitia diferitelor afectiuni ale inimii. Printre factorii de risc majori se regasesc: fumatul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, consumul de alcool in exces.

Articolul precedentInca 9 molecule pe listele acordate compensat si gratuit, disponibile pentru asigurati
Articolul următorCercetatorii au descoperit un nou mecanism care duce la aparitia bolii Parkinson