Reprezentantii pacientilor cu scleroza multipla solicita crearea de noi centre adresate persoanelor cu aceasta boala

0
354

Reprezentantii pacientilor cu scleroza multipla au solicitat Ministerului Sanatatii cresterea numarului de centre autorizate la nivel national care sa se adreseze persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune, dar si celor care prezinta complicatii, precum si continuarea activitatii centrelor deja existente.

Potrivit Asociatiei de Scleroza Multipla din Romania, in tara noastra sunt inregistrati cu tratament aproximativ 4.000 de pacienti cu scleroza multipla, acestia fiind tratati in 11 centre, cu o medie de 400 de pacienti/ centru. Din cei 4.000 de pacienti, peste 2.000 sunt numai in Bucuresti.

Mai mult, reprezentantii pacientilor cu scleroza multipla au atras atentia, in cadrul Mesei rotunde cu tema: imbunatatirea serviciilor medicale pentru pacientii afectati de scleroza multipla desfasurate astazi,ca exista insa si centre unde sunt tratati aproximativ 700 de pacienti, fapt care aglomereaza centrele si afecteaza calitatea serviciilor medicale. Deschiderea de noi centre si transferarea pacientilor in aceste centre de proximitate ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, prezent la Masa rotunda, a mentionat ca va lua in calcul solicitarea si ca va cere Comisiei de Neurologie din cadrul Ministerului Sanatatii sa faca o analiza in acest sens. Totodata, oficialul a precizat ca Programul National de Scleroza Multipla este unul care merge bine si ca tot ce se doreste este ca pacientii sa beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

„Ne dorim ca pacientul sa fie in siguranta, iar centrele sa functioneze in contract cu spitalele judetene. Acolo unde nu exista aceasta posibilitate, atunci centrul va veni acolo unde pacientul are acces la toate facilitatile. (…) Eu am incredere in toti specialistii care ingrijesc acesti bolnavi”, a declarat ministrul Sanatatii in cadrul Mesei rotunde.

in acelasi timp, prof. dr. Bogdan Popescu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, a adaugat: „Un centru are datoria de a-i urmari si trata pe pacienti. Dar exista si posibilitatea aparitiei unor complicatii. Trebuie sa disecam situatiile si sa facem un protocol astfel incat toate cazurile sa fie rezolvate corect si rapid. Exista o incarcare mare cu pacienti per medic in tara. Suntem pentru marirea numarului de centre, insa trebuie sa avem specialisti in acest domeniu formati si in Iasi si in Craiova. Şi treptat, trebuie sa asiguram si accesul pacientului la medic.”

Articolul precedentInca 9 molecule pe listele acordate compensat si gratuit, disponibile pentru asigurati
Articolul următorCercetatorii au descoperit un nou mecanism care duce la aparitia bolii Parkinson