Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca. Cei mai multi nici nu stiu ca au aceasta afectiune

0
247

4.7% dintre romanii cu varste de peste 35 de ani sufera de insuficienta cardiaca, se arata intr-un comunicat de presa, care citeaza date prezentate de Societatea Romana de Cardiologie.

Specialistii atrag atentia ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces pe plan mondial. Potrivit estimarilor, in Romania aproximativ un milion de oameni sufera de insuficienta cardiovasculara, iar cei mai multi nici nu stiu ca au aceasta boala.

Anual, circa 25 de mii de romani sunt diagnosticati cu aceasta afectiune si internati in spital, iar unul din trei pacienti moare sau se reinterneaza in anul urmator ultimei spitalizari, se mai arata in comunicat.

Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima nu mai reuseste sa pompeze cantitatea de sange necesara organismului pentru a functiona normal. Cu timpul, insa, muschiul inimii devine din ce in ce mai putin activ, ceea ce inseamna ca sanatatea organismului devine din ce in ce mai precara. in plus, depistata din timp, insuficienta cardiaca poate fi tinuta sub control, iar pacientul poate avea o calitate buna a vietii. De aceea, este esential ca acesta sa poata recunoaste simptomele asociate insuficientei cardiace.

Simptomele insuficientei cardiace includ:

a€¢ Respiratie dificila, sacadata (pacientul gafaie, oboseste si se opreste dupa cativa pasi, poate respira greu si cand sta pe loc, linistit);

a€¢ Cresterea in greutate (se datoreaza faptului ca organismul retine lichide);

a€¢ Umflarea picioarelor;

a€¢ Oboseala cronica, asociata de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort;

Insuficienta cardiaca este asociata de cele mai multe ori cu alte afectiuni cardiace, se mai arata in comunicatul de presa. De aceea, cauzele insuficientei cardiace difera de la caz la caz. Cu toate acestea, exista o serie de factori de risc la care pacientii ar trebui sa fie atenti, astfel incat sa poata depista boala inca din primele etape.

Factorii de risc includ:

a€¢ Hipertensiunea arteriala;

a€¢ Diabetul;

a€¢ Bolile valvelor inimii;

a€¢ Virusii – infectiile virale pot afecta muschiul inimii;

a€¢ Obezitatea;

a€¢ Fumatul.

Articolul precedentInca 9 molecule pe listele acordate compensat si gratuit, disponibile pentru asigurati
Articolul următorCercetatorii au descoperit un nou mecanism care duce la aparitia bolii Parkinson