Ziua Mondiala a Hepatitei – Apelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii

0
310

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcata anual la 28 iulie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face un apel la toate tarile pentru a-si intensifica eforturile ce tin de diagnosticarea si tratamentul persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. „Testeaza. Trateaza. Hepatita.” este sloganul din acest an al campaniei globale care are ca scop final eradicarea acestor boli, care continua sa faca an de an milioane de victime in intreaga lume.

„Ziua Mondiala a Hepatitei reprezinta un moment oportun pentru a vorbi despre una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica. La nivel global, hepatitele virale B si C afecteaza 325 de milioane de persoane. Doar 10% din acestea au fost testate pentru depistarea infectiei si doar 20% din ele au primit tratamentul necesar. Hepatita virala cronica este o boala insidioasa, care degradeaza sanatatea incet, dar sigur. Complicatiile sale includ cancerul hepatic si ciroza, care ucid anual 1,3 milioane de persoane”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta considera ca principalele eforturi ar trebui sa se indrepte, peste tot in lume, spre imbunatatirea ratelor de testare, dar si de tratament al infectiilor cu virusurile hepatitice.

Exista insa motive de optimism: noile tratamente pot vindeca hepatita C in trei luni. OMS recomanda ca toti pacientii adolescenti sau adulti diagnosticati cu hepatita virala C sa fie tratati cu aceste noi molecule, indiferent de stadiul bolii. Cu aceasta ocazie, OMS a lansat o noua editie a Ghidului privind ingrijirea si tratamentul persoanelor diagnosticate cu hepatita virala cronica C. Acesta prevede simplificarea accesului la terapia antivirala, un pas crucial pentru cele 70 de milioane de persoane din intreaga lume care traiesc cu aceasta infectie.

„Desi diagnosticarea si tratamentul celor infectati sunt cruciale pentru eradicarea acestei boli, ar trebui sa ne concentram si pe prevenirea infectarii. Avem toate instrumentele necesare pentru eradicarea hepatitei pana in anul 2030. insa este nevoie ca fiecare tara sa-si intensifice eforturile in aceasta directie. Accesul universal la servicii de sanatate este crucial in acest demers, la fel si dezvoltarea unor sisteme de sanatate puternice, care sa poata oferi servicii medicale de calitate tuturor cetatenilor”, a incheiat presedintele OMS declaratia oficiala data publicitatii cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.

Articolul precedentANMDM se digitalizeaza
Articolul următorActualitati in managementul neuropatiei diabetice