Actualitati in managementul neuropatiei diabetice

0
168

Cursurile scolii de Vara NEURODIAB s-au desfasurat anul acesta in perioada 19-22 iulie la Sinaia. in cadrul acestei manifestari stiintifice, organizate de catre Societatea de Neuropatie Diabetica, au fost prezentate noutati din domeniul managamentului neuropatiei diabetice de catre unii dintre cei mai apreciati specialisti in domeniu la nivel international.

Neuropatia diabetica este una dintre complicatiile frecvente ale diabetului care determina afectarea nervilor. Prof. dr. Roy Freeman de la scoala Medicala Harvard (SUA) a prezentat ultimele studii cu privire la tratamentul neuropatiei diabetice induse la persoanele cu diabet tip I sau II, care au fost tratate cu antidiabetice orale sau cu insulina.

Prof. dr. Rodica Pop-Busui, profesor de medicina interna la Universitatea din Michigan (SUA), a vorbit participantilor despre importanta screening-ului simptomelor in neuropatia diabetica, deoarece in acest fel afectiunea poate fi diagnosticata in stadiu incipient. Medicul de origine romana a vorbit si despre neuropatia autonoma cardiovasculara (CAN), o afectiune foarte greu de diagnosticat in stadiile incipiente, fiind asimptomatica.

Obezitatea abdominala, dislipidemiile, hipertensiunea si hiperglicemia sunt principalii factori de risc care conduc la dezvoltarea sindromului metabolic. Prof.dr Eva Feldmann de la Universitatea din Michigan (SUA), a prezentat ultimele date cu privire la mecanismele declnsarii sindromului metabolic in cazul persoanelor cu neuropatie diabetica. Vorbitoarea a demonstrat medicilor prezenti ca, prin tinerea sub control a glicemiei, prin aderenta la o dieta sanatoasa si la un stil de viata activ, sindromul metabolic poate fi evitat.

Peste 150 de medici rezidenti si specialisti in diabet, neurologie, endocrinologie, recuperare medicala si chirurgie au participat la editia din acest an a scolii de Vara NEURODIAB.”Obiectivul nostru este sa pregatim tinerii medici in practica medicala specifica neuropatiei diabetice, iar ei sa invete de la cei mai buni experti din domeniu despre ultimele abordari in managemnetul acestei afectiuni”, a declaratprof. dr. Gabriela Radulian, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Articolul precedentZiua Mondiala a Hepatitei – Apelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorCancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate