Curs intensiv de noutati in podiatrie

0
452

A doua editie a scolii de Vara in Podiatrie, desfasurata in perioada 20-21 iulie 2018, la Sinaia, s-a bucurat de prezenta unor speaker si invitati de seama, care au prezentat noutati in abordarea si ingrijirea piciorului, precum si studii de caz relevante in managementul piciorului diabetic.

Prof. dr. David Armstrong, chirurg si podiatru la Universitatea din California de Sud (SUA), le-a vorbit participantilor despre importanta lucrului in echipe mixte formate din chirurgi, fizioterapeuti, podiatri, diabetologi sau endocrinologi si neurologi atunci cand vine vorba de managementul infectiilor piciorului diabetic. Aceasta abordare interdisciplinara este cunoscuta in lumea medicala ca filosofia „Toe and Flow”. De asemenea, chirurgul american a prezentat ultimele metode si tehnologii care pot fi folosite pentru ingrijirea si monitorizarea circulatiei picioarelor.

Despre ulceratia piciorului diabetic si despre cum poate fi aceasta prevenita a vorbit prof. dr. Lee Rogers, manager al Retelei de Sanatate a Expertilor in Preventia Amputatiilor din America. Potrivit acestuia, neuropatia apare la 8-12 ani dupa diagnosticarea diabetului de tip I. in cazul persoanelor cu diabet tip II, in foarte multe cazuri neuropatia este deja prezenta la momentul diagnosticului. Ulceratiile piciorului sunt o complicatie frecventa, statisticile aratand ca acestea apar la cativa ani de la instalarea neuropatiei.

Prof. dr. Frank Bowling de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) a prezentat un program implementat la spitalul din Manchester in care pacientii cu neuropatie diabetica au fost strict monitorizati in privinta nivelului de glucoza din sange si a sanatatii piciorului. Dupa implementarea acestui sistem, numarul amputatiilor a scazut cu 30 %. Alte teme prezentate in cadrul scolii de Vara in Podiatrie au vizat biomecanica si patologia piciorului, managementul chirugical al piciorului diabetic, dar si educatia academica a persoanelor care lucreaza in domeniul podiatriei.

La cursurile scolii de Vara in Podiatrie au participat peste 220 de medici, asistenti medicali si fiziokinetoterapeuti, semn ca exista interes si cerere pentru podiatrie in Romania, chiar daca aceasta profesie nu este inca recunoscuta oficial in tara noastra.

„Romania este la inceput in domeniul podiatriei. Avem nevoie de profesionisti special pregatiti pentru ingrijirea medicala a piciorului si in acelasi timp de crearea unei culturi a ingrijirii piciorului atat intre specialistii care se ocupa de persoanele cu diabet zaharat si neuropatie diabetica, cat si in randul publicului larg. scoala de Vara in Podiatrie este unul din evenimentele pe care le dedicam acestei pregatiri si speram ca va deveni unul din evenimentele de referinta in domeniu. Participarea numeroasa la cea de-a doua editie ne demonstreaza ca exista un interes ridicat din partea profesionistilor din sistemul medical romanesc raportat la cazurile cu care se intalnesc in practica medicala curenta”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Articolul precedentZiua Mondiala a Hepatitei – Apelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorCancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate