Ziua Mondiala a Donatorului de Sange: Trebuie sa creasca numarul donatorilor in peste 50% din tarile membre OMS pana in 2020

0
36

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange ca numarul donatiilor de sange trebuie sa creasca in peste jumatate din tarile din toata lumeapana in anul 2020, potrivit unui comunicat de presa.

in fiecare an se doneaza peste 80 de milioane de unitati de sange, insa doar 38% dintre acestea se colecteaza in tarile in curs de dezvoltare (tari in care traieste 82% din populatia lumii), potrivit unui raport OMS. De asemenea, donatorii voluntari de sange (neplatiti) acopera 100% din nevoile de transfuzii in numai 62 tari. Un alt aspect important prezentat in Raportul OMS este acela ca in multe tari pacientul depinde de sangele donat de familie sau prieteni. Astfel, 65% din transfuziile de sange in tarile cu venituri mici sunt destinate copiilor sub varsta de cinci ani.

Potrivit OMS, in lume sunt 108 milioane donari de sange in fiecare an.

Ad in title

Sangele poate fi folosit intreg sau cu partile sale componente separate, cum ar fi celulele rosii din sange, trombocite, plasma si alte „substante” care pot fi utilizate pentru a trata o varietate de boli. De o singura unitate de sange pot beneficia mai multi pacienti. De asemenea, pentru a putea fi folosit, OMS recomanda ca toate donatiile de sange sa fie testate pentru infectii inainte de utilizare. Astfel, screening-ul ar trebui sa fie obligatoriu pentru HIV, hepatita B, hepatita C si sifilis.

OMS marcheaza in data de 14 Iunie, incepand din 2004, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, pentru aprecierea si recunostinta fata de donatorii voluntari de sange. Tema campaniei din anul 2016 este „Blood connects us all” – „Sangele ne uneste pe toti”.

Articolul precedentCare sunt testele folosite in diagnosticarea chisturilor ovariene
Articolul următorStudiu: Poluarea aerului o cauza majora a accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial