Studiu: Poluarea aerului o cauza majora a accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial

0
48

O parte semnificativa din accidentele vasculare cerebrale la nivel mondial ar putea fi cauzate de poluarea aerului, potrivit unui studiu as Institutului National pentru Accident vascular cerebral si Neurostiinte Aplicate din Auckland, Noua Zeelanda.

Studiul atrage atentia ca poluarea aerului, plasata pe locul sapte pe lista factorilor de risc (alaturi de hipertensiune arteriala, alimentatia bogata in grasimi si saraca in legume, fumat sau obezitate), poate provoca cresterea incidentei cazurilor de accidente vasculare cerebrale.

Aproape trei sferturi din incidenta globala a accidentelor vasculare cerebrale a fost legata de stilul de viata (fumat, alimentatie, lipsa exercitiilor fizice), ceea ce sugereaza ca oamenii pot face multe demersuri pentru a reduce riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

Poluarea aerului din exterior a fost legata de 17% din cazurile de accidente vasculare cerebrale, iar poluarea aerului din interior a fost responsabila de 16% din cazurile de accidente vasculare cerebrale, se precizeaza in comunicatul Institutului. Poluarea in interior, produsa prin arderea combustibilului solid pentru caldura a aparut, in acest studiu, ca un factor de risc pentru accident vascular cerebral, insa numai pentru tarile cu venituri mici si mijlocii.

Cercetatorii au gasit pe termen lung un posibil mecanism prin care poluarea aerului creste riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral. in acest sens, se crede ca poluarea aerului contribuie la rigidizarea arterelor din creier, ceea ce determina ca sangele sa fie mai dens si, de asemenea, sa creasca tensiunea arteriala. Asa are loc cresterea riscului de formare a cheagurilor in creier. Un efect acut este ruperea placii care se acumuleaza in artere si poate astfel determina blocarea vaselor.

Oamenii de stiinta precizeaza ca, desi poluarea aerului este cunoscuta ca factor de risc pentru deteriorarea plamanilor, inimii si creierului, amploarea acestei amenintari pare sa fi fost subestimata. De altfel, poluarea aerului nu este doar o problema a oraselor mari, ci este o problema globala.

La nivel mondial, in fiecare an 15 milioane de oameni sufera un accident vascular cerebral, din care sase milioane de persoane isi pierd viata, iar alte cinci milioane raman cu dizabilitati permanente (precum pierderea vederii sau vorbirii, paralizii sau confuzii), se mai precizeaza in comunicat.

Articolul precedentZiua Mondiala a Donatorului de Sange: Trebuie sa creasca numarul donatorilor in peste 50% din tarile membre OMS pana in 2020
Articolul următorGuvernul Romaniei a aprobat noul Contract Cadru care stabileste conditiile acordarii asistentei medicale pentru anii 2016-2017