Guvernul Romaniei a aprobat noul Contract Cadru care stabileste conditiile acordarii asistentei medicale pentru anii 2016-2017

0
333

in sedinta de astazi a Guvernului Romaniei s-a aprobat noul Contract Cadru care stabileste conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017. Hotararea de Guvern numar 161/2016 va intra in vigoare la data de 1 iulie 2016, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Asigurarea functionarii coerente a sistemului sanitar romanesc este principalul obiectiv al acestui Contract Cadru, se subliniaza in comunicat.

Prin noul Contract Cadru se vor asigura mai multe servicii asiguratilor medicali, la care se adauga un cadru de reglementare pentru gestionarea mai buna a sistemului informatic unic integrat (SIUI) si a cardurilor de asigurati asa incat acestia sa nu mai fie afectati de disfunctionalitati tehnice.

Suplimentarea valorii platilor pentru medicina de familie si tratamentul ambulator, pentru ca aceste categorii de personal medical sa se armonizeze cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar.

Un alt aspect in noul Contract Cadru il reprezinta obligativitatea ca Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casele Judetene, Directiile de Sanatate Publica si furnizorii de servicii sa aiba intalniri trimestriale in care sa se analizeze calitatea serviciilor furnizate asiguratilor si sa se aduca pe parcurs imbunatatiri la functionarea sistemului – daca acestea vor fi considerate necesare.

in Contractul Cadru pentru asistenta medicala primara se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi, dar si situatiile in care asiguratii se pot transfera de pe o lista de pacienti pe lista altui medic de familie mai devreme de o data la sase luni se completeaza cu cazurile in care domiciliul asiguratului se schimba dintr-o localitate in alta, asiguratul este in arest preventiv, executa o pedeapsa privativa de libertate, precum si la incetarea starii respective. De asemenea, se elimina serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, pentru ca acest serviciu intra in sfera de competenta a medicului pneumolog.

Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, prin Contractul Cadru se introduc noi proceduri diagnostic, precum electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii, dar se introduce si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.

Pentru asistenta medicala spitaliceasca, prin noul Contract Cadru se introduce conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum 7 ore/zi, iar pentru pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie din programul national respectiv sa nu mai fie necesara prezentarea biletului de trimitere din partea medicului din ambulatoriu. Tot aici, prin Contractul Cadru se vor deconta serviciile efectuate in sectiile spitalicesti de paliatie similar cu decontarea serviciilor acordate in sectiile/spitalele de bolnavi cronici.

Comunicatul Ministerului Sanatatii arata ca pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentarii, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie, dupa caz.

Acelasi comunicat mai indica faptul ca pentru farmacii se revizuiesc reglementarile referitoare la situatiile in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sesizeaza neconcordante intre cantitatea de medicamente/materiale sanitare eliberata si cea achizitionata.

Mai multe informatii gasiti: aici

Articolul precedentStudiu: Poluarea aerului o cauza majora a accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial
Articolul următorSondaj Eurobarometru: 38% dintre respondentii romani au utilizat un antibiotic in ultimul an