Programele pentru preventia bolilor cardiovasculare, o prioritate nationala

0
31

Societatea Romana de Cardiologie, Fundatia Romana a Inimii si Alianta Pacientilor Cronici din Romania au semnat astazi la Bucuresti, protocolul de colaborare impreuna pentru sanatatea inimilor noastre,privind preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare. Semnarea protocolului este simbolul oficial al aliantei in lupta pentru prevenirea acestor boli si, totodata, un apel referitor la importanta prioritizarii lor in politicile de sanatate, in contextul in care 60% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare.

„in momentul in care vom constientiza cat de simplu este sa previi aceste boli, prin combaterea unor factori de risc, evitabili, cum ar fi fumatul, lipsa activitatii fizice, alimentatia nesanatoasa si controlul tensiunii arteriale, un lucru pe care il poate face fiecare dintre noi, vom avea si rezultate. Vestea buna este ca in momentul in care se constientizeaza si se implementeaza aceste programe, efectele apar foarte repede, nu este nevoie de trecerea unor generatii”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Societatea Romana de Cardiologie, Fundatia Romana a Inimii si Asociatia Pacientilor Cronici din Romania sustin impreuna proiecte precum: programul national si aplicatia de auto-diagnostic al hipertensiunii arteriale, programul/aplicatia dedicata combaterii sedentarismului, programul de prevenire si combatere a efectelor produselor din tutun, programul Stil de viata sanatos, destinat prevenirii si combaterii efectelor excesului de colesterol, al alimentatiei dezechilibrate, obezitatii, diabetului, etc. in ceea ce priveste preventia secundara, vor fi initiate demersuri in vederea asigurarii accesibilitatii publicului larg la toate mijloacele moderne de terapie si preventie secundara a bolilor cardiovasculare, in conformitate cu recomandarile ghidurilor internationale de practica medicala.

Ad in title

„Colaborarea noastra reprezinta confirmarea faptului ca medicii si pacientii sunt parteneri pentru un scop comun, acela de a gasi si de a propune solutii privind scaderea mortalitatii cardiovasculare, care situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste speranta de viata la nastere. Consideram ca sanatatea este in egala masura si responsabilitatea pacientilor, iar printr-un stil de viata echilibrat si prin controlul unor factori de risc ai bolilor cardiovasculare care sunt la indemana tuturor, ne putem bucura de o viata mai lunga si de calitate”, a precizat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania, conform unui comunicat al Societatii Romane de Cardiologie.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate in Romania. Cardiopatia ischemica si accidentele vasculare cerebrale sunt primele doua cauze de imbolnavire si mortalitate. in ceea ce priveste preventia afectiunilor cardiovasculare tara noastra nu inregistreaza rezultate bune, in comparatie cu alte state europene. Lipsa activitatii fizice reprezintaunul din principalii factori de risc in aceste boli, romanii fiind printre cei mai sedentari europeni.

Parteneriatul semnat astazi, pentru preventia bolilor cardiovasculare, este deschis tuturor celor care sunt interesati de sprijinirea si dezvoltarea unor initiative de acest fel: institutii media, autoritati si institutii publice centrale sau locale, societati comerciale sau organizatii non-profit.

Articolul precedentStudiu: Poluarea aerului o cauza majora a accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial
Articolul următorSondaj Eurobarometru: 38% dintre respondentii romani au utilizat un antibiotic in ultimul an