Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

0
23

Pe 17 septembrie este marcata in intreaga lume Ziua Mondiala a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, de catre peste 50 de Registre. Cu aceasta ocazie, in Romania, Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice organizeaza a 4-a editie a campaniei „Doneaza o sansa la viata!”, impreuna cu unitatile sanitare care au organizate centre de inscriere a donatorilor, laboratoare de testare, centre de donare si centre de transplant de celule stem hematopoietice din toata tara.

„Gasirea unui frate/sora de sange care sa fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca gasirea unui ac in carul cu fan. Cei diagnosticati cu o boala grava de sange au nevoie de un transplant de celule stem, cat mai curand posibil. Pana in prezent 112 romani care sufereau de boli grave de sange au fost transplantati cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neinruditi, in centrele de transplant medular din Bucuresti, Timisoara si Targu Mures. Alti zeci de bolnavi asteapta ca un donator sa fie perechea lui si sa-i dea a o noua sansa la viata. Pentru jumatate din pacientii romani nu exista donator pereche niciunde in lume. Gasirea unui donator pereche este o cursa contracronometru, iar sansa lor de a gasi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari inscrisi in Romania. Multumim celor care au donat si-au dat viata mai departe!” a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul RNDVCSH, potrivit unui comunicat de presa.

Campania este dedicata constientizarii importantei de a ne mentine sanatatea si de a avea un stil de viata activ, dar si informarii si sensibilizarii persoanelor sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Ad in title

Campania sustinuta este de Ministerul Sanatatii si finantata din Programul national de sanatate publica „Transplantul de celule stem hematopoietice periferice si centrale”.

in Bucuresti caravana Doneaza o sansa la viata va fi prezenta in zilnic intre orele 15:00 si 22:00, in parcurile: Drumul Taberei (in perioada 17-20 septembrie) si Alexandru Ioan Cuza (in perioada 21-25 septembrie). in zona de la intrarea principala in Parcul Drumul Taberei si in zona „la platani” in parcul Alexandru Ioan Cuza, vor fi amplasate corturi publicitare si centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sange, iar persoanele care doresc sa se inscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc si vor afla gratuit ce grupa de sange si ce tip de Rh au.

Articolul precedentStudiul SEPHAR III: 1 din 5 romani cu hipertensiune nu stie ca e hipertensiv. Consumul de sare in Romania, dublu fata de normal
Articolul următorOMS: Anual, peste 800.000 de oameni se sinucid. Depresia, consumul de alcool sau durerile cronice, printre cauzele frecvente