Studiul SEPHAR III: 1 din 5 romani cu hipertensiune nu stie ca e hipertensiv. Consumul de sare in Romania, dublu fata de normal

0
76

in Romania, hipertensiunea arteriala afecteaza 45,1% din populatia adulta, potrivit ultimelor rezultate ale celui mai recent studiu de prevalenta hipertensiunii si a factorilor de risc cardiovascular, SEPHAR III, efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune.

Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca in 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat global, cat si in tara noastra.

Cu toate acestea, doar 80,9% dintre adultii hipertensivi stiu ca sufera de aceasta boala, in timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticati cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta inseamna ca aproximativ 1 din 5 romani nu stie ca are hipertensiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea de sanatate, generate de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiuni.

Totusi, in ultimii 11 ani, rata de cunoastere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezultatele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. Daca in anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscuta hipertensiunea arteriala, in 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, in urmatorii ani asteptandu-se sa creasca la 96,2%, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai.

Aceeasi tendinta de crestere poate fi regasita si la nivelul persoanelor care urmeaza un tratament pentru hipertensiunea arteriala, arata rezultatele SEPHAR III. Daca, in 2005, numai 38.9% dintre persoanele hipertensive urmau un tratament, in 2016, procentul acestora a crescut la 75,2% si se preconizeaza ca va ajunge la 91,2% in anul 2020.

De asemenea, si numarul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este in continua crestere. in anul 2005, procentul acestora era de 19,9%, in timp ce, in 2016, procentul a crescut la 30,8%, asteptandu-se ca, in anul 2020, rata de control terapeutic sa fie de 36,6%.

in ciuda perspectivelor pozitive in ceea ce priveste diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afectiunii, rezultate studiului SEPHAR III arata ca factorii de risc cardiovascular raman o problema critica. Dintre acestia, diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, dat fiind ca prevalenta celor doua afectiuni este de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenta de 12.2% a diabetului zaharat, in timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situeaza la 73.2%, la nivel global si la 77.8% in randul hipertensivilor.

„Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data, ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populationale. Ne bucura, totusi, sa vedem ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile noastre se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung.”, a declarat Prof. Dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si coordonatorul studiului SEPHAR III.

Pe langa diabetul zaharat si dislipidemia, alti factori de risc cardiovascular evaluati in cadrul studiului sunt obezitatea si suprapondere, care ating cote din ce in ce mai alarmante. 34,7% dintre persoanele adulte sufera de obezitate, iar 31,8% sunt supraponderale, insa unul din cinci adulti obezi, respectiv unul din trei adulti supraponderali nu sunt constienti de problemele lor ponderale, arata SEPHAR III.

O problema majora ramane si consumul de sare in populatia din Romania. Potrivit presedintelui Societatii Romane de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobantu, romanii consuma aproximativ 12 g de sare zilnic, in timp ce cantitatea recomandata este de 6 g – maximum 8g.

Procentul persoanelor cu hipertensiune din Romania ramane astfel la un nivel apropiat de cel relevat de precedentele studii SEPHAR, asteptandu-se ca in urmatorii patru ani sa urmeze un trend descendent, astfel incat, in 2020 sa ajunga la 44%.

Şi la nivel mondial, bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces. Se estimeaza ca doar complicatiile cauzate de presiunea arteriala crescuta au fost responsabile pentru 9.4 milioane de decese in 2010, in timp ce in total, bolile cardiovasculare au dus la decesul a aproximativ 17 milioane de oameni.*

Studiul SEPHAR III a fost efectuat pe un esantion de 1.970 persoane, in perioada 16.10.2015-25.04.2016. Subiectii inclusi in studiu au fost masurati in greutate, inaltime, apoi acestora li s-au efectuat analize medicale specifice, inclusiv pentru factorii de risc. La finalul studiului, fiecare subiect a primit un raport complet al starii sale de sanatate, care a fost inmanat medicului de familie.

Sursa info:

*World Health Organization. A global brief on hypertension: silent killer, global public health crisis.

http://ish-world.com/downloads/pdf/global_brief_hypertension.pdf

Articolul precedentCele mai noi informatii din domeniul hipertensiunii, la Congresul Societatii Romane de Hipertensiune
Articolul următorZiua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice