OMS: Anual, peste 800.000 de oameni se sinucid. Depresia, consumul de alcool sau durerile cronice, printre cauzele frecvente

0
75

Peste 800.000 de oameni se sinucid in fiecare an, din care peste o treime din aceste cazuri se inregistreaza in tarile cu venituri mici si medii, se arata intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

De altfel, potrivit OMS, sinuciderea este a doua cauza de deces in randul tinerilor cu varsta intre 15-29 ani.

in tarile cu venituri mari este bine stabilita cauza – legatura dintre de suicid si tulburarile mentale (in special a depresiei si consumul de alcool). Cele mai multe sinucideri se intampla in mod impulsiv in momente de criza, din cauza incapacitatii de a face fata solicitarilor de viata- cum ar fi problemele financiare, despartirea de partener sau durerea cronica din cadrul unei boli. De asemenea, persoanele care se confrunta cu un conflict, violenta, abuz sau pierderea si un sentiment de izolare sunt predispuse de a dezvolta un comportament suicidar.

Ratele de sinucidere au fost ridicate si in randul grupurilor vulnerabile care se confrunta cu o discriminare – cum ar fi refugiatii si migrantii, popoarele indigene, lesbiene, homosexuali, bisexuali, trans-sexuali si prizonieri. insa cel mai puternic factor de risc pentru suicid este o tentativa de sinucidere anterioara.

Cu toate acestea, OMS mentioneaza ca sinuciderile pot fi prevenite printr-o serie de masuri care pot fi luate in randul populatiei, grupurilor sociale, dar si la nivel individual. Aceste masuri includ:

a· reducerea accesului la mijloacele de suicid (de exemplu: pesticide, arme de foc sau anumite medicamente);

a· raportarea de catre media intr-un mod responsabil a acestor cazuri;

a· introducerea unor politici prin care sa se reduca consumul nociv de alcool;

a· identificarea precoce, precum si tratamentul si ingrijirea persoanelor cu tulburari psihice si de fond, dar si cu durere cronica sau care au suferinte acute emotionale;

a· formarea personalului in domeniul sanatatii non-specializat in evaluarea si gestionarea comportamentului suicidar;

a· re-evaluarea ingrijirii pentru persoanele care au incercat sa se sinucida, dar si furnizarea unui sprijin comunitar.

in acest context, sinuciderea este o problema complexa care necesita eforturi de prevenire pentru care e nevoie de coordonare si colaborare intre mai multe sectoare ale societatii in afara celui sanitar- cum ar fi educatia, domeniul muncii, agricultura, afacerile, justitia, aparare.

Articolul precedentZiua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice
Articolul următorStudiu APC: Conservele industriale din magazine contin aditivi alimentari ce pot fi evitati daca ar fi preparate in casa