Studiu APC: Conservele industriale din magazine contin aditivi alimentari ce pot fi evitati daca ar fi preparate in casa

0
310

Conservele cu diferite preparate pe care le gasim in magazine, fie ca este vorba despre dulceata, pasta de rosii sau muraturi, pot contine diversi aditivi alimentari, unii dintre acestia putand sa aiba efecte nocive asupra sanatatii.

Un studiu al Asociatiei Pro Consumatori (APC), in care expertii APC au achizitionat 15 tipuri de conserve industriale, 7 tipuri de mixuri pentru „pregatirea rapida” a gemurilor/dulceturilor, 7 tipuri de mixuri/produse pentru pregatirea muraturilor si 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializeaza separat (acid citric alimentar si benzoat de sodiu) a aratat ca cele 15 tipuri de conserve industriale achizitionate au in compozitie aditivi alimentari care pot fi evitati daca aceste produse ar fi realizate in casa, se arata intr-un comunicat de presa.

Printre cele 15 produse s-au aflat paste de tomate, ardei capia copt (in care s-au descoperit clorura de calciu si zaharina), castraveti in otet cu arome (clorura de calciu), gem de prune (acid citric, acid ascorbic si pectina), ardei usor iute (acid citric si riboflavina), rosii pasate (acid citric), sos din pasta de tomate (amidon, acid citric si guma de guar), salata de vinete (acid citric), salata de vinete (sare iodata si acid ascorbic), sos cu pasta de tomate (amidon, acid tartric, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si acid ascorbic).

in mixurile industriale folosite pentru „pregatirea rapida a gemurilor, dulceturilor”, s-au descoperit aditivi alimentari precum urmeaza: acid citric(E 330), pectina (E 440i), indulcitor glicozide derivate din steviol (E 960), ulei vegetal de palmier, ciclamat de sodiu (E 952), zaharinat de sodiu (E 954), fosfat de calciu (E 341), palmitat de ascorbil (E 304) si acid sorbic (E 200).

Analizele mixurilor pentru muraturi au relevat aditivi alimentari precum acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224), acid sorbic (E 200), caramel amoniacal (E 150c).

Potrivit comunicatului de presa, unii dintre aditivii alimentari identificati in produsele analizate sunt implicati in aparitia unor probleme de sanatate. Printre acesti aditivi alimentari cu efecte asupra sanatatii se afla si caramelul amoniacal, acidul sorbic, sorbatul de potasiu, acidul benzoic, benzoatul de sodiu.

Caramelul amoniacal (E 150c) este susceptibil de declansarea unor alergii, precum si ca distruge Vitamina B6 din organism.

Acidul sorbic (E 200) este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten si poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

Sorbatul de potasiu (E 202) este un aditiv alimentar ce irita pielea, ochii si mucoasele si are efect genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

Acidul benzoic (E210) este un conservant artificial produs prin oxidarea partiala a toluenului. Acidul benzoic agraveaza simptome din cadrul astmului si produce tulburari neurologice. De asemenea, acidul benzoic nu este indicat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate.

Benzoatul de sodiu (E 211) este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD).

„Conservele industriale contin, aproape fara exceptie, aditivi de conservare, despre care se cunoaste ca pot dauna organismului daca sunt consumati in exces; indeosebi conservele de calitate slaba au cantitati mari de conservanti puternici, motiv serios de indemn la responsabilitate din partea consumatorilor. Mai ales in consumul copiilor sa nu fie frecvent prezente produsele conservate. Multi consumatori neglijeaza faptul ca produsele conservate devin repede perisabile si daunatoare daca nu sunt consumate in timp scurt dupa desfacerea ambalajului si nu se pastreaza la temperatura scazuta pana la consum. Foarte grave sunt erorile de preparare si respectarea aproximativa a regulilor de pregatire a conservelor in casa. stiind ca procesul termic la care trebuie supuse conservele distruge enzimele, atat de necesare functionarii organismului uman, deseori sterilizarea se face sumar, riscand infectii grave, dintre care cea botulinica este uneori fatala- actioneaza la nivelul intestinului producand otravire neuro-musculara”, a mentionat prof. univ. dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Articolul precedentOMS: Anual, peste 800.000 de oameni se sinucid. Depresia, consumul de alcool sau durerile cronice, printre cauzele frecvente
Articolul următorMS: Pentru procesul de recunoastere a calificarilor medicale nu mai e nevoie de copia legalizata