Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, celebrata astazi in toata lumea

0
17

Astazi se sarbatoreste pentru prima data la nivel global, Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Evenimentul isi propune sa aduca in atentia opiniei publice importanta donatorului voluntar de celule stem hematopoietice si nevoia de a inregistra mai multi donatori pe plan mondial, pentru a reusi sa se salveze vietile celor care au nevoie de ajutor si este celebrat si in Romania, prin intermediul Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din Romania (RNDVCSH).

Romania se alatura, astfel, initiativei internationale si Bucurestiul, alaturi de alte orase din tara vor marca ziua de 19 septembrie prin campania „Doneaza o sansa la viata”, derulata de RNDVCSH, prin care sa popularizeze donarea de celule stem hematopoietice in randul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

Ad in title

in Bucuresti, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice vor fi amplasate un centru mobil de recoltare si corturi publicitare in zona Universitatii (Facultatea de Arhitectura) intre 19 si 23 septembrie, respectiv in Parcul Herastrau (Pavilionul H), in perioada 24-27 septembrie 2015.

Celulele stem hematopoietice sunt folosite in tratarea pacientilor diagnosticati cu leucemie sau alte boli grave ale tesutului sangvin sau ale sistemului imunitar. in Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din Romania sunt inscrisi in prezent aproximativ 26,000 de donatori voluntari, in timp ce la nivel mondial, sunt inregistrati in total 25 de milioane de donatori.

in cele trei centre de transplant din Romania – Bucuresti, Timisoara si Tirgu-Mures, au fost realizate incepand cu 2008 peste 1000 de proceduri de transplant, dintre care 70 au fost realizate cu celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi.

Articolul precedentDr. Norina Gavan: Ar fi ideal daca in Romania ar exista cel putin un podiatru in fiecare centru de diabet
Articolul următor30 de ani de lupta impotriva cancerului in Europa