Dr. Norina Gavan: Ar fi ideal daca in Romania ar exista cel putin un podiatru in fiecare centru de diabet

0
344

Podiatrul este unul dintre specialistii care ar trebui sa faca parte din echipa pluridisciplinara care ingrijeste piciorul diabetic. in Romania nu exista inca astfel de specialisti, insa au fost facute primele demersuri in vederea formarii acestora, initiativa apartinand Asociatiei de Podiatrie. Potrivit dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, ideal ar fi ca in fiecare centru de diabet sa existe macar un podiatru.

a€œDaca e sa facem o comparatie, Anglia are o populatie de 53 de milioane de oameni, o prevalenta a diabetului zaharat intre 8% si 10%, asa spune Federatia Internationala de Diabet, si 13.000 de podiatri. Daca Anglia are la cinci milioane de persoane cu diabet 13.000 de podiatri, ma gandesc ca in Romania ar fi ideal daca fiecare centru de diabet din sistemul public de sanatate ar avea cel putin un podiatru, iar apoi asistente medicale specializate in podiatrie si mai apoi viitorii podiatri. (…) Am dori ca sistemul public de sanatate, cei care conduc acest sistem sa constientizeze ca este nevoie de o decontare din partea CNAS a serviciilor pe care le face un podiatru tocmai pentru a incuraja persoanele cu diabet si persoanele cu probleme ale picioarelor sa apeleze la serviciile podiatrilor. si de a face preventie, bineinteles. Daca am ajunge sa avem podiatri macar cati medici cu o specializare de diabet, nutritie si boli metabolice avem in Romania, daca am ajunge sa avem 800-1000 de podiatri ar fi minunat pentru inceput. Pe de alta parte, ganditi-va la raportul medic-asistent in Romania. Sunt undeva la 120.000 de asistente medicale, deci raportul este de patru asistente la un medic. Asa ca daca ar fi sa mentinem exact acelasi raport ar trebui sa avem patru podiatri la un medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Norina Gavan, presedinte Asociatia de Podiatrie din Romania, cu prilejul primului curs de formatori in Podiatrie, din Romania.

De altfel, se doreste si crearea unui context legislativ astfel incat specialitatea de podiatrie sa fie implentata mult mai usor.

a€œEste nevoie de o lege a podiatrie in Romania. in momentul in care vom avea o lege a podiatriei vom avea si podiatri. Suntem in discutii atat cu foruri legislative, cu alte organizatii de podiatri din Germania, SUA, Suedia, Anglia sa ne puna la dispozitie modelele lor legislative si sa incercam sa facem un model al nostru”, a mai adaugat dr. Norina Gavan.

Articolul precedentRaport OMS-UNICEF: Numarul imbolnavirilor de malarie a scazut, dar aproape jumatate din populatia lumii ramane inca la risc
Articolul următorZiua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, celebrata astazi in toata lumea