Ziua Mondială a Bolii Chagas, 14 aprilie. Aproximativ 6-7 milioane de oameni infectați cu aceasta boală în întreaga lume

0
322

Ziua Mondială a Bolii Chagas, marcată pentru prima dată în anul 2020 la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este celebrată anual în data de 14 aprilie.

Boala Chagas, cunoscută și sub numele de tripanosomiază americană, este o boală cauzată de parazitul protozoar Trypanosoma cruzi (T. cruzi) și care poate pune viața în pericol.

Boala Chagas afectează în principal persoanele defavorizate, fără acces la asistență medicală. Boala progresează lent și prezintă adesea un curs clinic asimptomatic. Fără tratament, boala Chagas poate duce la modificări cardiace și digestive severe și poate deveni fatală, potrivit OMS.

Afecțiunea este răspândită în rândul populațiilor sărace din America Latină continentală, dar este din ce în ce mai detectată în alte țări și continente. Există aproximativ 6-7 milioane de oameni infectați cu boala Chagas în întreaga lume, cu 10.000 de decese, în fiecare an.

Boala este adesea considerată a fi o ”boală tăcută”, deoarece majoritatea infectate nu prezintă simptome sau prezintă simptome extrem de ușoare.

În acest context, creșterea gradului de conștientizare a bolii este esențială pentru a îmbunătăți ratele de tratament și vindecare precoce, împreună cu întreruperea transmiterii acesteia.

Tema pentru 2022 a Zilei Mondiale a Bolii Chagas este găsirea și raportarea fiecărui caz pentru a învinge afecțiunea. În multe țări, există rate scăzute de detecție (<10%, frecvent <1%) și bariere frecvente în calea accesului la asistență medicală adecvată.

 

Articolul precedentCercetătorii au descoperit o proteină care reglează greutatea corporală la șoareci
Articolul următorOMS menține răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională