OMS menține răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională

0
282

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să mențină răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie.

”Nu este momentul să lăsam garda jos”, spune OMS. Organizația recomandă tuturor statelor să continue să se pregătească pentru a face faţă unui asemenea tip de criză, relatează EFE, scrie Agerpres.

Potrivit directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Comitetul de Urgenţă al OMS (format din cercetători independenţi) a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens.

De asemenea, evoluţia sa este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat, a precizat directorul OMS.

În acest context, a explicat oficialul OMS, trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între ţări şi în interiorul lor şi să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, mai ales în Africa.

Tedros a mai spus că acoperirea breşelor existente în accesul la vaccinuri ”este cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare”, potrivit sursei citate.

Preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susţinut la rândul său că ”nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”, nici să se piardă din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.

Referitor la condiţiile ca infecţia COVID-19 să nu mai fie plasată la nivelul maxim de alertă sanitară, el a explicat că este nevoie de întrunirea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice şi altele legate de impactul coronavirusului în acele locuri unde răspândirea se menţine ridicată.

În ultima săptămână, numărul deceselor de COVID-19 raportate la nivel global a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

Subvariantele de Omicron descoperite recent (BA.4 şi BA.5) au fost detectate în mod limitat în ţări din Africa şi Europa, după cum a confirmat directoarea programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove. Aceasta a mai precizat că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă faţă de varianta originală.

Articolul precedentZiua Mondială a Bolii Chagas, 14 aprilie. Aproximativ 6-7 milioane de oameni infectați cu aceasta boală în întreaga lume
Articolul următorCercetare: Posibilă descoperire a mecanismului fizic prin care dozele mari de antibiotice duc la răspândirea rezistenței acestora între bacterii