Cercetătorii au descoperit o proteină care reglează greutatea corporală la șoareci

0
303

Oamenii de știință de la Yale au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de augmentor-alfa, reglează greutatea corporală la șoareci. Această descoperire reprezintă o perspectivă care ar putea duce la noi tratamente pentru tulburările metabolice, spun cercetătorii.

Echipa de cercetare a decis să urmărească mai atent augmentor-alpha din cauza conexiunii sale cu cancerul. Se știe că proteina se leagă și activează receptorul kinazei limfomului anaplazic (ALK), o moleculă care, atunci când este mutată, conduce la o varietate de cancere umane, inclusiv neuroblastomul pediatric, limfoamele cu celule B și anumite tipuri de cancer pulmonar, potrivit sciencedaily.com.

Pentru a înțelege mai bine această proteină și rolul pe care îl joacă în organism, cercetătorii de la Yale au vrut mai întâi să identifice unde este localizată în mod obișnuit. La șoareci, ei au descoperit că augmentor-alfa a fost cel mai puternic exprimat în regiunea hipotalamusului a creierului.

Cercetătorii au mai observat că augmentor-alfa a fost exprimat în celule numite neuroni peptide legate de agouti (AgRP), despre care se știe că stimulează foamea.

”Neuronii AgRP sunt atât de importanți pentru a simți foamea încât fără ei nu ai mânca. Ai muri”, a spus Tamas Horvath, autor al studiului.

”Deci, când a devenit clar că augmentor-alfa a fost exprimat predominant în acești neuroni, acest aspect a sugerat imediat că augmentor-alfa a fost implicat în metabolism.”, a mai spus cercetătorul.

Echipa a găsit alte dovezi ale unei legături între augmentor-alfa și metabolism atunci când au observat că înfometarea a crescut expresia augmentor-alfa în acești neuroni.

”Postul părea a fi un semnal pentru a face mai mult din această proteină”, a spus Joseph Schlessinger, co-director al Institutului de Biologie al Cancerului din Yale și autor principal al studiului.

Cercetătorii au studiat apoi șoarecii cărora le lipsea total proteina. În comparație cu șoarecii obișnuiți, cei fără augmentor-alfa erau mai slabi, indiferent dacă au avut o dietă normală sau bogată în grăsimi. Au fost, de asemenea, mai activi fizic decât șoarecii obișnuiți, dar nu au mâncat semnificativ mai multă mâncare, ceea ce probabil a contribuit la subțirerea lor, potrivit sursei citate.

Când se confruntă cu o lipsă de hrană, șoarecii vor conserva de obicei energia și își vor reduce activitatea fizică, spun cercetătorii. Dar în timpul înfometării, șoarecii fără augmentor-alfa erau încă foarte activi, ceea ce sugerează că proteina este un semnal important pentru conservarea energiei.

”Din ceea ce am observat în acest studiu, credem că unul dintre rolurile augmentor-alfa în organism este de a încetini metabolismul atunci când există o lipsă de hrană”, a spus Schlessinger.

Această legătură cu metabolismul sugerează că inhibarea sau intensificarea efectului augmentor-alfa ar putea fi utilă pentru o serie de boli, au spus cercetătorii. Medicamentele care inhibă augmentor-alfa ar putea fi reutilizate pentru tulburări metabolice în care excesul de greutate poate exacerba boala. Și îmbunătățirea efectului augmentor-alfa ar putea oferi o opțiune de tratament pentru persoanele care se confruntă cu o pierdere dăunătoare în greutate, cum ar fi cei cu anorexie, cașexie sau pierderea persistentă a poftei de mâncare din cauza efectelor secundare ale medicamentelor sau a rănilor.

Recent, cercetătorii de la Yale, au descoperit structura ALK și modul în care acesta interacționează cu augmentor-alfa. Cercetătorul Joseph Schlessinger a spus că noile descoperiri susțin și se adaugă la ceea ce au observat în această cercetare anterioară. El a comparat augmentor-alfa cu insulina, care este produsă în pancreas, dar are efecte în întregul corp. În schimb, augmentor-alfa este produs în neuronii AgRP din hipotalamus și afectează alți neuroni din apropiere.

Descoperirile au fost publicate pe 11 aprilie 2022 în Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Articolul precedentRegulamentul de organizare a examenului pentru personalul medical angajat în perioada pandemiei, în transparență decizională
Articolul următorZiua Mondială a Bolii Chagas, 14 aprilie. Aproximativ 6-7 milioane de oameni infectați cu aceasta boală în întreaga lume