Ziua Internationala a Sclerozei Multiple – sprijin si incurajare pentru pacientii din Romania

0
318

Aproximativ 10 000 de persoane sunt afectate de scleroza multipla in Romania, o afectiune neurologica diagnosticata de obicei intre 20 si 40 de ani. Scleroza multipla afecteaza insa si copii sau varstnici, cauzele fiind reprezentate de factori imunologici, de mediu, virali si genetici. Conform Asociatiei de Scleroza Multipla din Romania (ASMR) pacientii sunt considerati persoane cu dizablitati deosebite in evolutie, care trebuie sa beneficieze de tratament toata viata.

in contextul Zilei Internationale a Sclerozei Multiple, marcate in fiecare an in data de 30 mai, in Romania a fost incheiat traseul national al campaniei de incurajare a pacientilor cu aceasta boala, numita stafeta Ciclistia SM.

in cadrul evenimentului s-a realizat un rond de sute de flori simbolice din carton pe care au fost scrise mesaje de incurajare pentru persoanele afectate de scleroza multipla, mesaje colectate de pe traseul stafetei, care a pornit la Oradea in 17 mai, marcand pana la Bucuresti 16 comunitati locale.

Conform ASMR obiectivul actiunii este realizarea unui eveniment recreativ itinerant, de tip stafeta ciclista, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de scleroza multipla si a familiei acestora, intr-un demers comunitar de sustinere a cauzei.

Fiecare eveniment local a inclus diferite activitati, cum ar fi: testarea bicicletei diagnosticate cu scleroza multipla, realizarea a trei ateliere de recuperare pentru pacientii prezenti (kinetoterapie, psihoterapie de grup si asistenta sociala), miniactivitati artistice, socializare in comunitatea locala.

Campania este inscrisa in calendarul mondial al World MS Day, care in 2017 este dedicata temei Life with MS (viata cu scleroza multipla), cu scopul de a culege marturii de la pacienti si incurajari pentru acestia.

Printre simptomele sclerozei multiple se numara dereglerari de vedere, probleme de echilibru si coordonare a miscarilor, flascitate, spasticitate, dereglari ale simturilor, durere, oboseala, probleme in vorbire, disfunctii cognitive, sensibilitate la caldura. Scleroza multipla poate fi diagnosticata prin examen neurologic, RMN sau punctie lombara. Prin tratament si ajustari ale modului de viata pacientii pot duce vieti productive, implinite si relativ normale.

Articolul precedentTestari gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare in Parcul Tineretului din Bucuresti
Articolul următorRomania celebreaza Ziua Mondiala fara Tutun