Testari gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare in Parcul Tineretului din Bucuresti

0
52

in perioada 27-28 mai 2017, intre orele 09.00 si 17.00, in Parcul Tineretului din Bucuresti au loc testari gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii). Actiunea face parte din campania „Astmul poate fi controlat. Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine.”, organizata de Societatea Romana de Pneumologie in fiecare an in luna mai.

Astmul este o boala grava care, netratata, poate pune viata pacientului in pericol. Conform Societatii Romane de Pneumologie, in Romania exista intre 800.000 si 1.000.000 de pacienti diagnosticati cu astm, aproximativ 6% din populatie.

Astmul poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent apare in copilarie, mostenirea genetica fiind importanta in acest sens. in cazul copiilor, baietii au un risc aproape dublu de a se imbolnavi, comparativ cu fetele. Printre factorii de risc in aparitia astmului a fost identificata recent si obezitatea.

Conform SocietatiiRomane de Pneumologie, boala astmatica este prezenta in permanenta, chiar daca nu prezinta simptome. Factorii declansatori pot fi alergenii, infectiile respiratorii sau vremea rece, substantele iritante, efortul fizic, anumiti aditivi alimentari sau conservanti.

Cele mai frecvente simptome astmatice sunt: tusea, in special noaptea, la efort sau dupa ras intens, senzatia de sufocare (dispnee), de strangere a pieptului, wheezing – suierat in plamani.

Depistat din timp si tratat corespunzator, astmul poate fi controlat. Astfel, pacientii pot evita simptomele suparatoare, pot folosi medicatie putina sau chiar deloc, pot fi activi din punct de vedere fizic si pot evita crizele severe. Spirometriile sunt unele dintre cele mai importante metode prin care bolile pulmonare pot fi depistate.

Mai multe detalii despre campanie puteti afla accesand www.invingeastmul.ro.

Articolul precedentPeste 1000 de transplanturi medulare realizate la Institutul Clinic Fundeni
Articolul următorZiua Internationala a Sclerozei Multiple – sprijin si incurajare pentru pacientii din Romania