Ziua Internationala a Diabetului: Simptomele diabetului

0
124

Unul din 11 adulti din lume sufera de diabet, potrivit Federatiei Internationale a Diabetului (IDF). Este vorba, in total, de 425 de milioane de oameni. Pana in 2030, numarul lor ar putea ajunge la 522 de milioane.

Potrivit estimarilor, unul din doi oameni cu diabet ramane nediagnosticat, adica aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.

in aceste conditii, cunoasterea simptomelor este cruciala. Va prezentam mai jos o lista cu semnele care ar trebui sa va determine sa consultati un medic si sa va testati glicemia.

·       Urinarea frecventa, adesea noaptea

·       Sete excesiva

·       Pierderea in greutate inexplicabila

·       Foame excesiva

·       Vedere incetosata

·       Amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor

·       Stare de oboseala

·       Piele foarte uscata

·       Vindecarea lenta a ranilor

·       Mai multe episoade de infectii decat de obicei

Persoanele care sufera de diabet de tip 1 ar putea suferi si de greturi, stari de voma sau dureri de stomac, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA.

Simptomele diabetului de tip 1 se pot dezvolta in cateva saptamani sau luni si pot fi severe.

Diabetul de tip 1 se instaleaza, de obicei, in copilarie, adolescenta sau tinerete, dar nu este exclus sa apara la orice varsta.

Simptomele diabetului tip 2 se pot instala pe parcursul mai multor ani si poate trece mult timp fara ca acestea sa fie observate (uneori nu exista deloc simptome notabile).

Diabetul tip 2 se instaleaza, de obicei, la adulti, desi tot mai multi copii si adolescenti din lume dezvolta boala.

in conditiile in care simptomele nu sunt intotdeauna evidente, este important ca persoanele care prezinta factori de risc sa mearga in mod regulat la medic.

Diabetul gestational se instaleaza de obicei la mijlocul sarcinii si, de regula, nu prezinta simptome. Medicii care urmaresc femeia insarcinata vor recomanda efectuarea de analize pentru a detecta aceste tulburari.

 

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern