Ziua Internationala a Diabetului: Ce este diabetul? Tipuri de diabet

0
71

Diabetul zaharat este o boala cronica indusa de tulburarea secretiei de insulina de catre pancreas sau de rezistenta celulelor periferice la actiunea insulinei. Cel mai cunoscut efect al acestor tulburari este cresterea nivelului glucozei in sange peste limite normale.

Glucoza din sange reprezinta principalul carburant necesar acoperirii cheltuielilor energetice ale organismului. Glucidele simple si complexe din alimentatia omului (amidon, glicogen, zaharoza) trec in tubul digestiv prin procesele de digestie si absorbtie si ajung in sange sub forma de monozaharide (glucoza, fructoza, galactoza). O mare parte din cantitatea de fructoza si de galactoza se transforma in glucoza prin procese metabolice care au loc in ficat.

Proteinele si lipidele din alimentatia omului trec si ele prin procesele de digestie si absorbtie si ajung in sange sub forma de amionoacizi si de acizi grasi, care, la randul lor, pot fi transformati in glucoza.

Pancreasul produce un hormon numit insulina care, ajutand la utilizarea glucozei de catre tesuturi, scade cantitatea de glucoza din sange. Astfel, dupa mese, glicemia creste prin aport alimentar, iar pancreasul sanatos reactioneaza prin cresterea secretiei de insulina, care va readuce glicemia in limite normale.

Diabetul zaharat apare in cazul in care in organism nu exista suficienta insulina (deficienta a pancreasului) sau organismul nu poate folosi eficient insulina (insulinorezistenta).

 

Tipuri de diabet

 

Exista trei tipuri principale de diabet:

 

– Diabetul tip 1. Este, de obicei, provocat de o reactie autoimuna in care sistemul imunitar ataca celulele care produc insulina. Motivele nu sunt clare deocamdata. Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte putina insulina sau deloc. Patologia poate afecta persoane de orice varsta, dar, de obicei, apare la copii sau tineri. Persoanele cu aceasta forma de diabet au nevoie de insulina injectata zilnic pentru a controla nivelul glucozei din sange. Daca persoanele cu diabet tip 1 nu au acces la insulina, decedeaza.

– Diabetul tip 2 reprezinta peste 90% dintre toate cazurile de diabet, potrivit datelor International Diabetes Federation (IDF). Este caracterizat prin rezistenta la insulina si prin deficit relativ de insulina. Diagnosticul diabetului tip 2 se poate realiza la orice varsta. Diabetul tip 2 poate ramane nedectat ani la rand, iar diagnosticul se efectueaza, de multe ori, cand apar complicatiile sau in urma unor analize de rutina. Adesea, dar nu intotdeaunja, este asociat cu o crestere a greutatii, care, la randul sau, poate cauza rezistenta la insulina si un nivel crescut al glucozei in sange.

– Diabetul gestational este o forma de diabet ce consta in niveluri crescute ale glucozei in sange in timpul sarcinii. Apare la una din 25 de sarcini din lume si este asociat cu complicatii atat pentru mama, cat si pentru copil. Diabetul gestational dispare, de obicei, dupa sarcina, dar femeile care l-au dezvoltat si copiii lor prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet tip 2 mai tarziu in viata. Aproximativ o jumatate dintre femeile care au suferit de diabet gestational dezvolta diabet tip 2 in 5-10 ani dupa nastere, potrivit IDF.

 

Preventia diabetului tip 2

 

Desi exista numerosi factori care influenteaza instalarea diabetului tip 2, este clar ca printre cei mai importanti se numara stilul de viata asociat, de multe ori, cu urbanizarea, care se reflecta printr-o dieta nesanatoasa si sedentarism. Studii randomizate realizate in diferite parti ale lumii au aratat ca un stil de viata sanatos, cu o dieta corecta si activitate fizica regulata, poate intarzia sau chiar opri instalarea diabetului tip 2. IDF recomanda cel putin 30-45 de minute de activitate fizica de cel putin 3-5 ori pe saptamana.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern