Intreaga lume marcheaza astazi Ziua Mondiala a Diabetului

0
52

Ziua Mondiala a Diabetului a fost stabilita pentru prima data in 1991, de International Diabetes Federation (IDF) si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in replica la amenintarea tot mai mare reprezentata de diabet in lume. in anul 2006, Ziua Mondiala a Diabetului a fost adoptata oficial de Organizatia Natiunilor Unite. Este marcata in fiecare an, pe 14 noiembrie – ziua de nastere a unuia dintre descoperitorii insulinei.

Ziua Mondiala a Diabetului isi propune sa fie principala platforma care sa promoveze eforturile de constientizare a bolii, aceasta platforma fiind vizibila pentru peste un miliard de persoane din peste 160 de taripeste un miliard de persoane din peste 160 de tari. Totodata, in felul acesta, se promoveaza importanta unor actiuni coordonate si concertate pentru a combate diabetul ca amenintare la adresa sanatatii globale. in acelasi timp, ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage atentia asupra principalelor probleme ridicate de diabetul zaharat, aducand in acelasi timp boala in atentia publicului si a factorilor de decizie.

Campania este reprezentata de un logo sub forma de cerc albastru, adoptat in 2007, dupa ce ONU a votat Rezolutia privind diabetul. Cercul albastru este un simbol al constientizarii problematicii diabetului. Semnifica unitatea comunitatii globale in replica la epidemia de diabet.

in fiecare an, campania de Ziua Mondiala a Diabetului se concentreaza pe o tema.

 

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2019

 

Tema Lunii Diabetului si a Zilei Mondiale a Diabetului de anul acesta este ”Familia si Diabetul”. International Diabetes Federation (IDF) isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care diabetul il are asupra familiei si apropiatilor celor afectati si sa promoveze rolul familiei in managementul, ingrijirea, preventia si educarea pacientilor cu diabet.

Familiile sunt indemnate sa afle mai mult despre semnele diabetului si despre riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Studii realizate de IDF in 2018 au aratat ca parintii ar intampina dificultati in a identifica aceasta afectiune grava, pe viata, la copiii lor. Astfel, desi majoritatea persoanelor intrebate au un membru al familiei care sufera de diabet, patru din cinci parinti nu ar recunoaste cu usurinta semnalele de alarma. Unul din trei nu le-ar recunoaste deloc.

Aceste concluzii subliniaza nevoia de educare a populatiei.

Lipsa de informatii despre diabet inseamna ca identificarea semnelor nu este o problema numai pentru parinti, ci pentru intreaga societate.

Aceasta este o sursa de ingrijorare pentru ca semnele nu sunt atat de evidente in cazul diabetului de tip 2, cea mai frecventa forma, responsabila pentru aproximativ 90% dintre toate cazurile de diabet.

Una din doua persoane care traiesc in prezent cu diabet nu sunt diagnosticati. Majoritatea au diabet de tip 2.

Lasat netratat, diabetul poate duce la complicatii care afecteaza intreaga viata. Printre acestea se numara orbirea, amputatiile, insuficienta renala, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

in 2017, diabetul a fost responsabil pentru patru milioane de decese in lume.

 

Detectarea precoce a diabetului implica si familia

 

Diagnosticul si tratamentul precoce sunt cruciale in cazul diabetului, pentru a evita sau a amana instalarea unor complicatii care se pot dovedi letale.

Daca diabetul tip 1 nu este detectat la timp, acesta poate duce la deces.

De asemenea, multe cazuri de diabet tip 2 pot fi evitate adoptand un stil de viata sanatos. Astfel, cand o familie mananca sanatos si face sport impreuna, toti membrii familiei profita de beneficiile acestei activitati. Astfel, se incurajeaza un stil de viata ar putea ajuta la preventia diabetului tip 2 in randul membrilor familiei.

 

 

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern