Program international pentru un acces mai larg la insulina

0
63

Lipsa insulinei sau accesul dificil la tratamentul care salveaza viata diabeticilor este una dintre marile provocari ale institutiilor medicale din tarile cu venituri mici si medii. in sprijinul bolnavilor vine insa un nou program lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acesta face parte din Programul de pre-acreditare a medicamentelor, care are ca tinta evaluarea calitatii si eficacitatii medicamentelor si garanteaza ca tratamentele furnizate de agentiile de achizitii internationale indeplinesc standarde acceptabile de calitate, siguranta si eficacitate. 

in lume, aproximativ 65 de milioane de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulina, dar doar jumatate dintre ele au acces la tratament, in mare parte din cauza preturilor mari. 

„Diabetul este in crestere la nivel global si numarul cazurilor creste mai repede in tarile cu venituri mici”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Prea multi oameni care au nevoie de insulina intampina greutati financiare in accesarea acesteia sau traiesc fara ea si isi risca viata. Initiativa OMS de pre-acreditare pentru insulina este un pas esential pentru a asigura accesul tuturor celor care au nevoie de acest produs care salveaza viata”, a adaugat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

Pre-acreditarea insulinei poate duce la scaderea preturilor

 

Programul OMS de pre-acreditare a insulinei are ca obiectiv stimularea accesului la tratament prin cresterea fluxului de produse cu o calitate garantata pe piata internationala, oferind tarilor o paleta mai mare de variante si preturi mai mici pacientilor. 

Insulina a fost descoperita ca tratament pentru diabet in urma cu aproape 100 de ani si se afla pe lista OMS a medicamentelor esentiale inca de la publicarea acesteia, in 1977. 

in ciuda unei oferte ample, preturile la insulina sunt in prezent o bariera pentru tratament in majoritatea tarilor cu venituri mici si medii. Trei producatori controleaza cea mai mare parte a pietei globale pentru insulina, stabilind preturi care sunt prohibitive pentru multe persoane si tari.

 

Accesul la insulina este o provocare in multe tari

 

Datele colectate de OMS in 24 de tari de pe patru continente, in perioada 2016-2019, au aratat ca insulina umana era disponibila doar in 61% dintre unitatile sanitare, in timp ce analogii de insulina puteau fi gasite in doar 13% dintre unitati. Datele au aratat ca stocul de insulina pentru o luna ar costa un lucrator din Accra, Ghana, echivalentul a 5,5 zile de plata pe luna sau 22% din veniturile sale. 

La nivel global, peste 420 de milioane de oameni traiesc cu diabet. Diabetul este a saptea cauza principala a decesului si o cauza majora a complicatiilor costisitoare si grave, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, orbire si amputatii ale membrelor inferioare. 

Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de insulina pentru supravietuire si pentru a-si mentine glicemia la nivelul optim pentru a reduce riscul de complicatii comune, cum ar fi orbirea si insuficienta renala. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulina pentru controlul nivelului glicemiei pentru a evita complicatiile atunci cand medicamentele orale devin mai putin eficiente pe masura ce boala progreseaza.

Articolul precedentMedicul Monica Pop: Ministerul Sanatatii ar trebui sa aiba o baza de date in care sa se poata inscrie toti cei care vor ca organele lor sa fie donate
Articolul următorIntreaga lume marcheaza astazi Ziua Mondiala a Diabetului