Ziua Internationala a Diabetului: Managementul diabetului

0
40

Diabetul este o boala cronica, progresiva, insa persoanele care sufera de diabet pot avea o viata normala, sanatoasa, cu un management bun al bolii. Aceasta presupune atat tinerea sub control a glicemiei, cat si a factorilor de risc precum hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia, potrivit International Diabetes Federation (IDF).

Acest lucru poate fi realizat printr-o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata si folosirea corecta a medicamentelor, asa cum au fost prescrise de medicul curant.

Persoanele cu diabet au nevoie de dispensarizare periodica, organizata, oferita de o echipa multidisciplinara.

Persoanele cu diabet tip 1 necesita tratament zilnic cu insulina, monitorizarea constanta a glicemiei, o dieta si un stil de viata sanatos pentru a-si tine sub control afectiunea in mod eficient si pentru a intarzia sau evita multe dintre complicatiile asociate cu diabetul.

Piatra de temelie in managementul diabetului tip 2 este o dieta sanatoasa, activitate fizica si mentinerea unei greutati sanatoase. in plus, pentru controlul glicemiei sunt necesare medicamente, uneori si insulina.

O dieta sanatoasa pentru persoanele cu diabet include reducerea numarului de calorii la persoanele supraponderale, inlocuirea grasimilor saturate cu cele nesaturate, consumul de fibre alimentare.

Activitatea fizica cea mai eficienta este o combinatie intre exercitiul aerob (jogging, inot, ciclism etc.) si cel de forta. 

Mai mult de jumatate dintre persoanele care sufera de diabet (51%) considera ca boala afecteaza intreaga familie. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de International Diabetes Federation pe un esantion de 7.000 de persoane din sapte tari.

Preocuparile privind calitatea vietii unei rude diagnosticate cu diabet sunt accentuate, de multe ori, de presiunile financiare si de accesul la tratament – mai ales in tarile in curs de dezvoltare.

La aproape 100 de ani de cand insulina a fost folosita pentru prima data pentru a trata diabetul tip 1, multi bolnavi intampina, inca, dificultati in a avea acces la ingrijire si tratament adecvate pentru diabet.

Familiile au un rol important in sustinerea pacientilor cu diabet, insa, la nivel mondial, numai una din patru familii are acces la programe de educatie privind diabetul.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern