Workshop-ul NATO in domeniul telemedicinei se va desfasura in perioada 3-4 septembrie 2012, la Bucuresti

0
15

in perioada 3-4 Septembrie 2012, Romania gazduieste, sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor,Valeriu Zgonea, workshop-ul de cercetare a€œCatre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destitata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizelor”, organizat in cadrul parteneriatului NATO-RUSIA, potrivit unui comunicat de presa.

Evenimentul, organizat in cooperare de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, se va desfasura la Palatul Parlamentului si este finantat integral din fonduri NATO prin programul Ştiinta pentru Pace si Securitate. Federatia Rusa a prezentat in 2010 o propunere de proiect in cadrul Comitetului Ştiinta pentru Pace si Securitate in format NATO-Rusia (NRC-SPS), privind crearea unui cadru de cooperare in domeniul telemedicinei.

Prin dezvoltarea la nivel national si utilizarea curenta a unui sistem complex de telemedicina in cadrul actiunilor de raspuns la urgente medicale si actiuni de prim-ajutor, Romania a demonstrat potentialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilitati multinationale in domeniul telemedicinei.

Ad in title

in acest context, in data de 10 noiembrie 2011, Romania si-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea Romaniei fiind indeplinit de catre domnul dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care ocupa si pozitia de presedinte al grupului de lucru NATO in domeniul medicinei de urgenta. Ulterior, propunerea romano-rusa a fost aprobata la nivel experti de catre Grupului Independent de Evaluare Ştiintifica iar la nivel politic de catre Comitetul pentru Politici si Parteneriate NATO. Recunoasterea relevantei acestei initiative atat pentru NATO cat si pentru Federatia Rusa, si confirmarea participarii unor personalitati recunoscute la nivel mondial in domeniul telemedicinei, din Federatia Rusa si state aliate NATO precum SUA, Franta, Spania sau Germania, profileaza evenimentul ca o initiativa romano-rusaimportanta in cadrul parteneriatului NATO-Rusia, intr-un domeniu necontroversat, pragmantic si vizibil.

Actiunea, cu un buget de aproximativ 50.000 euro, va fi finantata integral de NATO,la workshop urmand sa participe aproximativ 40 de experti din structurile NATO, Federatia Rusa si din statele aliate.

Articolul precedentStatistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere
Articolul următorProf. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala