Studiu: Diabetul de tip 3 prezinta asemanari cu maladia Alzheimer

0
20

Diabetul de tip 3 este un nou tip de diabet, caracterizat prin rezistenta la insulina si cu efecte negative serioase asupra creierului, potrivit site-ului www.telegraph.co.uk.

Oamenii de stiinta americani sustin ca o perturbarea secretiei normale de insulina din cauza alimentatiei dezechilibrate produce la nivelul creierului aceleasi efecte pe care diabetul de tip 2 le produce la nivelul muschilor, ficatului si tesutului adipos. Mai exact, diabetul de tip 3 afecteaza capacitatea cognitiva si de memorare, ca in final sa duca la o vatamare ireversibila.

Este cunoscut faptul ca in diabetul de tip 2 consumul excesiv de alimente bogate in zahar si grasimi determina un nivel inalt de insulina ceea ce face ca in timp, tesutul muscular, hepatic si cel adipos sa-si piarda sensibilitatea la insulina si sa nu mai regleze cantitatea de glucoza din sange. in incercarea de a metaboliza glucoza, pancreasul este fortat sa produca si mai multa insulina, pana cand capacitatea acestuia de a secreta hormonul este epuizata.

Ad in title

Un proces similar se produce si la nivelul creierului, care se bazeaza pe insulina pentru a regla activitatea nervoasa asociata cu invatarea si memoria si pentru a produce energie pe baza glucozei, potrivit unui studiu realizat pe sobolani. Analizand creierele sobolanilor, specialistii americani au observat modificari similare cu cele ale pacientilor cu Alzheimer, inclusiv niveluri crescute ale placii amiloide, un semn al bolii.

in urma asemanarilor dintre diabetul de tip 3 si Alzheimer, concluzia specialistilor americani este aceea ca o dieta sanatoasa, fara exces de grasimi si zaharuri ar putea reduce riscul de aparitie a maladiei.

Articolul precedentStatistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere
Articolul următorProf. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala