ScienceNOW: Antibioticele contribuie la ingrasarea copiilor

0
25

Antibioticele administrate in primele luni de viata contribuie la ingrasarea copiilor. Mai exact, acest tip de medicamente schimba compozitia populatiei bacteriene din stomac chiar atunci cand cei mici se afla in plin proces de dezvoltare, iar efectul este pe termen lung, potrivit site-ului ScienceNOW.

Faptul ca fermierii folosesc antibioticele pentru a grabi procesul de ingrasare al animalelor, a starnit interesul cercetatorilor, si anume daca aceste medicamente provoaca ingrasarea copiilor.

Oamenii de stiinta au banuit faptul ca antibioticele in doze mici, administrate animalelor pentru a se ingrasa, altereaza microbiomul din stomac (populatiile de bacterii din stomac). Astfel, pentru a demonstra aceasta ipoteza, cercetatorii de la scoala de Medicina a Universitatii din New York au testat antibioticele pe soarecii de laborator. Dupa 7 saptamani, specialistii au constatat ca soarecii carora li se administrase antibiotice prezentau mult mai multa grasime decat cei care nu primise medicamente. Rezultatele sunt ingrijoratoare deoarece antibioticelor pot avea implicatii serioase asupra sanatati publice.

Ad in title

Mai mult decat atat, un al doilea studiu realizat in Marea Britanie, intre 1991 si 1992, pe un esantion de 11.000 de copii, a identificat existenta unei legaturi intre antibiotice administrate la varste fragede si obezitate. Astfel, copiii care au primit antibiotice in primele luni de viata aveau sanse mai mari sa devina supraponderali la varstele de 10, 20 sau 38 de luni.

Cu toate acestea, sunt specialisti care sustin ca rezultatele studiilor sunt neconcludente. Acestia, spun ei, nu au observat nicio asociere intre tratamentele cu antibiotice in primele luni de viata si greutatea copilului la varsta de 7 ani. De asemenea, testele efectuate pe soareci nu pot fi aplicate pe oameni, in conditiile in care animalele au prezentat o cantitate mai mare de grasime in corp, dar nu au castigat in greutate, asa cum se intampla cu animalele de ferma.

Articolul precedentStatistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere
Articolul următorProf. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala