Numarul bolnavilor de tuberculoza care nu mai raspund la tratament a crescut alarmant in anumite tari ale lumii, lucru sustinut de un nou studiu publicat in revista medicala Lancet.

in perioada 2005-2008, in tari precum Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud sau Thailanda, s-a inregistrat un numar alarmant de imbolnaviri de tuberculoza rezistenta la medicamente. Mai exact, aproximativ 44% dintre pacientii care se confrunta cu tuberculoza nu au reactionat la medicamentele puternice administrate, dupa ce in prima faza medicamentele standard primite nu si-au facut efectul.

Potrivit autorilor studiului, rata imbolnavirilor de tuberculoza multirezistenta (TB-MR) este cu mult superioara ratei preconizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu aproximativ 5%. De asemenea, in cele 77 de tari studiate, rata imbolnavirilor de tuberculoza ultrarezistenta (TB-UR), care raspunde la un numar foarte mic de medicamente impotriva tuberculozei si niciodata la medicamentele standard, este de peste 6% din cazurile de imbolnavire.

Statisticile arata o situatie ingrijoratoare, in conditiile in care in 2010 s-au inregistrat 8,8 milioane cazuri de imbolnaviri de tuberculoza, dintre care 1,4 milioane de persoane si-au pierdut viata. Pentru anul 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 500.000 de persoane au dezvoltat o forma de tuberculoza, iar dintre acestea 150.000 au decedat.

Potrivit autorilor studiului, formele de tuberculoza rezistente la cele mai puternice medicamente sunt rezultatul tratamentelor inadecvate sau de proasta calitate.