Statistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere

0
28

Numarul bolnavilor de tuberculoza care nu mai raspund la tratament a crescut alarmant in anumite tari ale lumii, lucru sustinut de un nou studiu publicat in revista medicala Lancet.

in perioada 2005-2008, in tari precum Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud sau Thailanda, s-a inregistrat un numar alarmant de imbolnaviri de tuberculoza rezistenta la medicamente. Mai exact, aproximativ 44% dintre pacientii care se confrunta cu tuberculoza nu au reactionat la medicamentele puternice administrate, dupa ce in prima faza medicamentele standard primite nu si-au facut efectul.

Potrivit autorilor studiului, rata imbolnavirilor de tuberculoza multirezistenta (TB-MR) este cu mult superioara ratei preconizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu aproximativ 5%. De asemenea, in cele 77 de tari studiate, rata imbolnavirilor de tuberculoza ultrarezistenta (TB-UR), care raspunde la un numar foarte mic de medicamente impotriva tuberculozei si niciodata la medicamentele standard, este de peste 6% din cazurile de imbolnavire.

Ad in title

Statisticile arata o situatie ingrijoratoare, in conditiile in care in 2010 s-au inregistrat 8,8 milioane cazuri de imbolnaviri de tuberculoza, dintre care 1,4 milioane de persoane si-au pierdut viata. Pentru anul 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 500.000 de persoane au dezvoltat o forma de tuberculoza, iar dintre acestea 150.000 au decedat.

Potrivit autorilor studiului, formele de tuberculoza rezistente la cele mai puternice medicamente sunt rezultatul tratamentelor inadecvate sau de proasta calitate.

Articolul precedentProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Etnobotanicele favorizeaza transmiterea virusului HIV
Articolul următorVaccinul impotriva varicelei nu se regaseste in schema nationala de imunizare din Romania