Vaccinul impotriva varicelei nu se regaseste in schema nationala de imunizare din Romania

0
42

Varicela este una dintre bolile copilariei pentru care solutia de imunizare prin vaccinare nu se regaseste in schema nationala de imunizare din Romania, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTv.ro

in acest sens, Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea impotriva varicelei, in conditiile in care pentru prima data in patru ani, numarul de cazuri noi de varicela a crescut cu 44% in 2011 fata de 2010.

Varicela este o boala extrem de contagioasa, in urma careia pot ramane cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung in crederea in sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicatii precum meningita, encefalita sau pneumonie. Potrivit studiului realizat in cadrul campaniei „Sa protejam impreuna copilaria”, majoritatea copiilor afectati de varicela au in jur de 3 ani, varsta la care boala poate aparea cu complicatii. Spre deosebire de Romania, tari precum Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania au inclus vaccinul varicelic in programele nationale de imunizare.

„Faptul ca un vaccin, asa cum este cel impotriva varicelei, este optional, nu inseamna ca acesta este mai putin eficient sau ca boala este nesemnificativa. Exista o limita pe care sistemul de sanatate o poate suporta, insa parintii nu trebuie sa se bazeze doar pe aceasta, ci sa caute sa isi protejeze copiii si mai bine. Vaccinarea este o investitie in sanatate,” declara prof. univ. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Totodata, Societatea Romana de Pediatrie trage un semnal de alarma in ceea ce priveste cresterea incidentei bolilor infectioase, extrem de contagioase si raspandite in randul copiilor prescolari si scolari. Astfel imunizarea copiilor prin vaccinare, inainte ca acestia sa mearga la scoala sau la gradinita este extrem de importanta si programul de vaccinare este construit in jurul bolilor cu grad mare de risc. Prin urmare copilul care merge la gradinita trebuie sa treaca printr-o serie de vaccinari antidifterie, anti-tuse convulsiva, antipoliomielita, anti-haemophilus influenzae B la varsta de un an.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Pediatrie, 21% dintre mame aleg vaccinarea ca metoda de imunizare, in timp ce 20% dintre mame prefera nutritia ca si metoda de imunizare. De asemenea, studiul SRPED mai arata faptul ca 70% dintre mame isi protejeaza copiii prin vaccinare impotriva bolilor pentru care statul asigura vaccinuri gratuite.

Articolul precedentStatistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere
Articolul următorProf. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala