Dr. Raed Arafat: Romania are o experienta de noua ani in domeniul telemedicinei

0
23

in Romania, peste 1000 de ambulante sunt dotate cu sistemul de telemedicina pentru a transmite date in timp real, conectate la Unitatile de Primiri Urgente din cadrul spitalelor judetene, potrivit unui comunicat de presa.

„Peste 1000 ambulante sunt dotate cu aparatura necesara pentru a transmite date in timp real si sunt conectate la UPU din spitalele judetene de la nivel national in cadrul sistemului de telemedicina. De asemenea, peste 100 de spitale sunt conectate la centrele universitare regionale. Mai avem si centrul din Delta Dunarii necesar pentru cresterea accesului la asistenta medicala a cetatenilor din aceasta zona”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi in cadrul workshop-ului de cercetare „Catre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementul crizelor”, organizat in cadrul parteneriatului NATO-RUSIA.

in cadrul evenimentului, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii a precizat faptul ca „Romania impreuna cu statele membre NATO si cu parteneri cum este Rusia, vor utiliza platforma de stiinta pentru pace a NATO, pentru a dezvolta un sistem international, global, de telemedicina care sa faciliteze interventia la dezastre si calamitati si in cadrul situatiilor de criza pentru ajutorarea cetatenilor, separat de aplicatiile militare”.

Ad in title

in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de telemedicina, Romania are o experienta de 9 ani. Dupa Bucuresti si Targu Mures, in prezent, in sistemul sanitar se testeaza al treilea nod de telemedicina care este la Iasi si prin care sunt conectate 30 de spitale din zona Moldovei.

a€œRomania in acest domeniu de telemedicina nu a intrat prin coincidenta, ci a intrat pentru ca are experienta si are ce oferi”, a mai adaugat dr. Raed Arafat.

in perioada 3-4 Septembrie 2012, Romania gazduieste workshop-ul de cercetare a€œCatre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizelor”, organizat in cadrul parteneriatuluiNATO-RUSIA. Evenimentul, organizat in cooperare de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, se desfasoara la Palatul Parlamentului si este finantat integral din fonduri NATO prin programul Ştiinta pentru Pace si Securitate.

Articolul precedentStatistici alarmante: Numarul cazurilor de tuberculoza multirezistenta este in continua crestere
Articolul următorProf. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala