Prof. univ. dr. Mircea Diculescu: Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala

0
32

in Romania, aproximativ 5000 de pacienti sunt diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1000 sunt inregistrati in Registrele Nationale. Aceste boli afecteaza persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani, iar in ultima perioada incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut semnificativ in randul persoanelor tinere, fara a cunoaste insa cauzele.

Bolile inflamatorii intestinale afecteaza nu doar starea fizica a bolnavilor ci si pe cea psihica si sociala. De cele mai multe ori pacientii cu boli inflamatorii intestinale intampina dificultati in a mentine relatiile de prietenie sau de cuplu si chiar sunt nevoiti sa-ti ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau chiar de acasa. insa pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala atata timp cat respecta tratamentul recomandat de medicul curant.

,,Pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala atȃta timp cȃt urmeaza tratamentul cel mai eficient pentru ei, si aici putem vorbi fie de cortizon fie de tratamentul biologic care este supus unui protocol strict al CNAS. La ora actuala, in jur de 250 de pacienti primesc terapie biologica. Tratamentul pentru bolile autoimune este decontat de catre stat si este astfel dependent de bugetul de sanatate alocat anual de autoritati. Din experienta vasta cu pacientii de pȃna acum pot spune ca este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung si per ansamblu buget sanatate sa tratam un pacient de la inceput cu medicamente de noua generatie care ii imbunatatesc calitatea vietii, decȃt sa tratam efectele adverse cauzate de tratamentul initial, mai ieftin si abia ulterior sa ii administram un tratament mai eficient”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastronenterologie si Hepatologie.

Ad in title

Astfel pentru a atrage atentia asupra bolilor inflamatorii intestinale si pentru a demonstra ca pacientii cu o astfel de suferinta pot avea o viata normala, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune a lansat proiectul „Fagarasul Sperantei”. in cadrul programului trei pacienti cu boli inflamatorii intestinale vor pleca intr-un traseu de patru zile, in perioada 6-9 septembrie 2012, pentru a cuceri varful Moldoveanu din Masivul Fagaras. Pacientii vor fi insotiti de personalitati medicale precum prof. univ.dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie si prof. univ. dr. Adrian Goldis, presedintele Clubului Roman de Crohn si Colita Ulcerativa.

Articolul precedentScienceNOW: Antibioticele contribuie la ingrasarea copiilor
Articolul următorCea mai mare platforma online de locuri de munca in domeniile medical si farmaceutic a fost lansata