Vitamina D ar putea ajuta la prevenirea aparitiei diabetului de tip 1

0
127

Copiii care au predispozitie pentru diabetul de tip 1 pot reduce riscul aparitiei bolii prin consumul unei cantitati suficiente de vitamina D. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat in jurnalul Diabetes.

Potrivit oamenilor de stiinta, copiii care au o cantitate redusa de Vitamina D in sange au sanse mai mari sa dezvolte autoimunitate insulara.

Autoimunitatea insulara este procesul prin care organismul ataca celulele pancreatice care produc insulina, ducand la declansarea diabetului de tip 1.

Desi poate aparea la orice varsta, aceasta forma de diabet se dezvolta, mai frecvent, in timpul copilariei.

La realizarea studiului au participat 8.676 de copii cu predispozitie genetica spre diabet de tip 1. Ca parte a studiului, la fiecare 3-6 luni, timp de 4 ani, subiectilor le-au fost luate mostre de sange folosite pentru monitorizarea cantitatii de Vitamina D din sange.

De-a lungul monitorizarii, diabetul de tip 1 s-a declansat la 376 de copii, iar cantitatea de Vitamina D din organismul acestora a fost comparata cu cea a 1.041 de subiecti care nu au dezvoltat boala.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca, dintre copiii expusi riscului aparitiei afectiunii, cei cu un nivel ridicat de Vitamina D in sange au prezentat un risc redus de declansare a diabetului.

Vitamina D a fost supranumita „vitamina soarelui”, intrucat soarele este principala sursa de Vitamina D pentru organism. Cu toate aceestea, ea se gaseste si in anumite alimente precum pestele gras, branza sau galbenusul de ou.

Articolul precedentDurerile de dinti: care sunt cele mai frecvente cauze si cum pot fi prevenite
Articolul următorTrei proiecte de inovatie medicala, intre care o aplicatie pentru gestionarea donatorilor de sange, premiate la Bucuresti