Trei proiecte de inovatie medicala, intre care o aplicatie pentru gestionarea donatorilor de sange, premiate la Bucuresti

0
172

„Sanguinity” – o aplicatie pentru gestionarea eficienta a bazei de donatori de sange, „Baby Steps” – aplicatie complexa ce explica etapele de dezvoltare din viata copilului si ofera ghidare cu privire la vizitele la medic si calendarul de vaccinare, „MedNet” – aplicatie unica de protectie a datelor private ale pacientilor – sunt cele trei proiecte castigatoare in cadrul evenimentului Hacking Health, primul hackathon din Romania pe teme de sanatate, se arata intr-un comunicat de presa sosit pe adresa redactiei SanatateaTV.ro.

Potrivit organizatorilor evenimentului, proiectele prezentate au ca scop imbunatatirea vietilor pacientilor si eficientizarea sistemului de sanatate.

Cu ajutorul aplicatiei „Sanguinity” centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatorii deja inregistrati, spun dezvoltatorii acesteia.

„Ideea a pornit din interiorul echipei de la nenumaratele situatii de urgenta legate de lipsa donatorilor de sange. Cu ajutorul acestei aplicatii, centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatori, care sunt deja inregistrati, si fluxul acestora. Prin intermediul notificarilor transmise de aplicatie, donatorii vor avea posibilitatea sa se prezinte la centre intr-un interval orar care este potrivit disponibilitatii lor. Astfel, potentialul de a mobiliza donatorii recurenti si cei ocazionali este crescut, iar situatiile in care anumite interventii medicale nu pot fi realizate din cauza lipsei unei grupe de sange, vor fi reduse cat mai mult”, declara membrii echipei, citati in comunicatul de presa.

Aplicatia „BabySteps” vine in intampinarea parintilor care cauta informatii din surse avizate, privind dezvoltarea si ingrijirea medicala a copiilor.

„Prin acest proiect am dorit sa venim in intampinarea tuturor parintilor, care sunt in cautarea de sfaturi si informatii specializate, din surse avizate, care sa le permita monitorizarea etapelor de dezvoltare si a controalelor medicale periodice necesare copiilor. Participarea la hackathon este cel mai important moment pentru noi in dezvoltarea acestui produs, deoarece ne-am putut valida ideea cu ajutorul specialistilor de aici”, explica membrii echipei cu acelasi nume.

Aplicatia MedNet raspunde nevoilor de protectie a datelor pacientilor, spun dezvoltatorii acesteia.

„Aplicatia MedNet are la baza tehnologia Blockchain si raspunde nevoii de protectie a datelor private ale pacientilor, in contextul intrarii in vigoare a unui nou set de reglementari europene in 2018. Proiectul nostru are la baza doi ani de documentare pentru intelegerea tehnologiei si pentru identificarea celei mai bune aplicabilitati la sistemul medical din Romania”, au declarat reprezentantii echipei.

Hacking Health Hackathon, cel mai important hackathon pe teme de sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est, a avut loc in perioada 28-29 octombrie 2017, la Tech Hub Bucuresti. Timp de doua zile, aproximativ 100 de participanti au dezvoltat platforme digitale inovatoare ce au potentialul de a contribui la preventia si educatia in sanatate, cresterea accesului la servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, precum si la dezvoltarea sistemului de sanatate din Romania. Cele trei echipe castigatoare vor primi finantari in valoare totala de 15.000 dolari, se arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentVitamina D ar putea ajuta la prevenirea aparitiei diabetului de tip 1
Articolul următorCum ne putem imbunatati memoria