Campanie de educare a romanilor privind consumul de medicamente fara prescriptie

0
78

Campania „Despre sanatate, cu responsabilitate” isi propune sa educe populatia in privinta consumului informat si responsabil de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, se arata intr-un comunicat de presa sosit pe adresa redactiei SanatateaTV.ro.

Initiatorii campaniei isi propun sa vina in ajutorul populatiei prin intermediul platformei www.aleginformat.ro. Aici oamenii pot gasi informatii despre medicamente, suplimente alimentare si dispozitive medicale. Ei pot afla care sunt diferentele intre medicamentele eliberate cu si fara reteta medicala, care sunt produsele ce pot fi achizitionate din farmacii fara prescriptie, care sunt situatiile in care pot fi luate aceste produse, dar si alte informatii de interes.

Campania a fost lansata de Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale(RASCI), cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), al Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) si al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC).

Potrivit directorului RASCI, campania este necesara pentru ca legislatia in domeniu lasa loc de interpretari, dar si pentru ca publicul nu are acces la informatii complete.

„in contextul in care, pe de o parte, publicul are acces la informatii incomplete, incorecte sau inselatoare despre categoriile de produse pe care le reprezentam iar, pe de alta parte, legislatia curenta cu privire la comunicarea acestor produselor lasa loc de interpretari, consideram ca un astfel de demers educational este absolut necesar pentru a imbunatati educatia pentru sanatate a consumatorilor romani”, a afirmat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

La randul ei, conf. dr. Corina Silvia Pop, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca initiativa este necesara pentru asigurarea unei infomari corecte a pacientului.

„Este imperios necesar ca, alaturi de dumneavoastra, sa asiguram o informare cat mai corecta, astfel incat pacientul sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza, responsabila, cu privire la propria sanatate, precum si o responsabilizare a acestuia, mai ales in ceea priveste acest segment de piata in continua dezvoltare. Un alt aspect extrem de important pe care doresc sa il subliniez este nevoia de responsabilizare inclusiv a profesionistilor cu privire la recomandarea acestor categorii de produse numai in sensul unei administrari responsabile, cu precizarea atat a beneficiilor, cat si a potentialelor efecte adverse”, a declarat Conf. Dr. Corina Silvia Pop.

Articolul precedentVitamina D ar putea ajuta la prevenirea aparitiei diabetului de tip 1
Articolul următorCum ne putem imbunatati memoria