Consumul de alcool in timpul sarcinii: care sunt efectele asupra fatului

0
70

Consumul de de alcool, in orice cantitate, in timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra fatului, avertizeaza specialistii.

O echipa de cercetatori din Statele Unite a ajuns la concluzia ca expunerea fatului in timpul sarcinii chiar si la cantitati mici sau moderate de alcool poate produce anxietate copilului, iar aceasta se poate manifesta pana tarziu in adolescenta sau chiar la maturitate.

„Au existat numeroase dezbateri pornind de la intrebarea daca exista sau nu o cantitate sigura de alcool care poate fi consumata in singuranta in timpul sarcinii, adica fara a afecta fatul, iar acest studiu arata ca nu”, a afirmat coordonatorul cercetarii.

Studiul a fost realizat pe cobai. in a 12-a zi de gestatie, ei au fost expusi, timp de sase ore, la vapori de alcool etilic. Ulterior, puii au fost suspusi unor teste de anxitetate. Astfel, specialistii au observat ca anxietatea a fost extrem de prezenta in cazul masculilor adolescenti.

Odata ajunsi la maturitate, masculii au prezentat mai putine semne ale afectiunii, in timp ce femelele nu au parut sa fie afectate de aceasta tulburare.

Studiul a fost publicat in revista Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Articolul precedentVitamina D ar putea ajuta la prevenirea aparitiei diabetului de tip 1
Articolul următorCum ne putem imbunatati memoria