Vitamina B3, arma de lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

0
27

Anual, bacteriile rezistente la antibiotice provoaca infectii foarte greu de tratat. in acest sens oamenii de stiinta au descoperit arma de lupta impotriva acestor bacterii extrem de periculoase si anume vitamina B3, cunoscuta si sub numele de nicotinamida, scrie www.bbc.co.uk.

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Investigation, vitamina B3 sporeste capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge bacteriile, cum ar fi Staphylococcus.

De asemenea, nicotinamida mareste numarul si eficacitatea activitatii neutrofilelor, o categorie de globule albe care anihileaza bacteriile, le inglobeaza si le digera intracelular.

Ad in title

Pentru a dovedi eficienta vitaminei, oamenii de stiinta au testat-o in cazul unor infectii cu Staphylococcus aureus, bacterie rezistenta la antibiotice si care provoaca infectii fatale.

Rezultatele studiului realizat pe animale si mostre de sange uman au dovedit faptul ca vitamina B3 activeaza anumite gene antimicrobiene din celulele organismului bolnav. Aceste gene antimicrobiene sporesc capacitatea celulelor imunitare de a anihila bacteriile.

Cercetatorii sustin ca sunt necesare si alte studii clinice pe oameni pentru a dovedi validitatea noului tratatament. Tot ei cred ca noua metoda de distrugere a bacteriilor are un potential deosebit, ce va permite schimbarea radicala a tratamentului infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

Articolul precedentActivitatea fizica diminueaza dorinta de a fuma
Articolul următorProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, la zi aniversara!