Virusul West Nile: 117 cazuri severe si 12 decese pana la sfarsitul lui august

0
257

Conform datelor publicate de Ministerul Sanatatii, centralizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile,in Romania, de la 2 mai la 29 august 2018, au fostinregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile si douasprezece decese. Cinci decese s-auinregistratin Bucuresti, douain judetul Olt si cate unulin judetele Constanta, Covasna, Dambovita, Galati si Iasi.

Virusul West Nile se transmite la omin principal prinintepatura tantarilor infectati. Mai multe specii de tantari, raspandite atatin mediul urban cat siin cel rural, reprezinta vectorii de transmiterea a virusului. Vremea excesiv de ploioasa a facut ca debutul perioadei deimbolnaviri sa se producain acest an mai devreme, iar conditiile meteo au dus lainmultirea numarului de tantari si au facut dificila distrugerea acestora.insa Ministerul Sanatatii precizeaza ca numarul mare deimbolnaviri din acest an poate fi atribuit si deficientelorin aplicarea masurilor de control si a masurilor de protectie personala.

Trebuie mentionat ca infectia cu virus West Nile nu se transmitein mod normal de la om la om,insa se poate facein anumite circumstante / prin transfuzia sangelui infectat. De aceea,in judetelein care au fostinregistrateimbolnaviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, s-au luat masuri de siguranta la nivelul centrelor de transfuzii. Astfel,in conformitate cu Directivele europenein domeniu, se amana donareain cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infectia cu West Nile. Persoanele care au facut infectia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa intensifice masurile de dezinsectie pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile, iar directiile de sanatate publica au sarcina de a verifica, pana la sfarsitul sezonului, eficacitatea masurilor aplicate. Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ia masuri pentru evitarea expunerii laintepaturile tantarilor.

Monica Georgescu

Articolul precedentTrei noi scheme de tratament pentru hepatita C
Articolul următorActivitati sociale si educatie emotionala pentru copiii cu boli rare