Pacientii cu HIV din Romania ar putea ramane fara tratament

0
5

Peste cinci mii de pacienti cu HIV/SIDA din toate judetele tarii suntin pericol de a ramane fara tratamentin zilele urmatoare, daca fondurile necesare tratamentului nu vor fi suplimentate urgent, atrage atentia Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Uniunea solicita Guvernului Romaniei masuri urgente de suplimentare a fondurilor pentru tratamentul pacientilor cu HIV din Romania. Reprezentantii acesteia atrag atentia ca fiecare zi deintarziere poate duce laintreruperea tratamentului pentru unii bolnavi. Astfel, daca suplimentarea bugetelor va avea loc dupa 10 septembrie, aproape toti cei peste 12.000 de pacienti cu HIV/SIDA aflatiin tratamentin acest momentin Romania vor fi afectati, se mentioneazaintr-un comunicat UNOPA.in cazul pacientilor cu HIV/SIDA, oriceintrerupere a tratamentului poate conduce la esec terapeutic cu schema respectiva de tratament. Creste totodata riscul aparitiei unor noi cazuri de infectie, care pot punein pericol viata acestora.

„Cerem cu disperare Guvernului masuri imediate pentru ca viata pacientilor cu HIV sa nu fie pusain pericol. Credem ca din fondul de urgenta al Guvernului se poate interveni provizoriuin situatia aceasta, desi sunt si alte masuri aflate laindemana Guvernului. O astfel de situatie grava nu s-a maiinregistratin Romania din 2010”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. „Legile din Romania garanteaza pacientilor continuitatea tratamentuluiimpotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacientii afectati sa ceara daunein instanta daca viata lor va fi pusain pericol”, a adaugat aceasta.

Reprezentantii UNOPA atrag atentia ca situatia este generata de alocarea insuficienta a fondurilor lainceputul anului pentru Programul national de tratament al infectiei HIV derulat de Ministerul Sanatatii. S-au alocat atunci fonduri doar panain luna august 2018, desi se stia clar ca suma necesara derularii programului pentru tot anul este mult mai mare.intarzierea rectificarii bugetare a condus la epuizarea bugetului de catre spitale, implicit a stocurilor de medicamente.

Articolul precedentTrei noi scheme de tratament pentru hepatita C
Articolul următorActivitati sociale si educatie emotionala pentru copiii cu boli rare