Trei noi scheme de tratament pentru hepatita C

0
155

Trei noi scheme de tratament fara interferon pentru pacientii cu hepatita cronica virala C vor fi disponibile de la 1 septembrie 2018 / cu o lunainainte de data stabilita initial, anunta un comunicat oficial al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Lainceputul lunii august, CNAS anuntase ca a finalizat siincheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei detinatori de autorizatii de punere pe piata a tratamentelor fara interferon. Tot atunci au fost initiate si demersurile necesare pentru includerea conditionata a noilor tratamente fara interferonin lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala (HG 720/2008 cu modificarile si completarile ulterioare).

Astazi, Guvernul a decis introducerea acestor tratamente pe lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, ceea ce face posibilainceperea noii etape de tratament cu o lunainainte de data preconizata initial. Astfel, de la 1 septembrie, 13.000 de pacienti cu hepatita cronica virala C vor intrain noua etapa de tratament fara interferon. Printre acestia se numara 12.100 de pacienti cu fibroza F1, F2, F3, F4 (ciroza compensata), 750 de pacienti cu fibroza F4 si ciroza decompensata, 100 de pacienti cu insuficienta renala cronica aflatiin dializa (indiferent de gradul de fibroza) si 50 de pacienti cu transplant hepatic si de alte organe (indiferent de gradul de fibroza). Este pentru prima data cand medicii gastroenterologi si infectionisti vor avea acces la trei variante de tratament, putand oferi o solutie personalizata pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvata si durata tratamentului (intre 8 si 24 saptamani) va fi decisa de medicul curantin functie de starea clinica si particularitatile fiecarui caz.

De la an la an, tot mai multi pacienti romani cu hepatita cronica virala C sunt inclusiin programe nationale de tratament fara interferon. Astfel, conform unui comunicat de presa emis de CNAS, „in 2015-2016 au fost tratati 5.860 de pacienti cu o rata de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienti eligibili, pentru ca cea mai recenta etapa sa vizeze 13.000 de pacienti eligibili, dar cu un spectru mai larg – fibroza tip F1/F4”.

Odata cu cresterea numarului de pacienti eligibili, fata de precedentele etape de tratament fara interferon a crescut si numarul de centre pentru tratarea acestor pacienti. Luna aceasta, CNAS a anuntat deschiderea a doua noi centre pentru initierea si monitorizarea tratamentelor interferon free, la Pitesti si Bacau. Astfel,in prezent,in tara exista 13 astfel de centre.

Articolul precedentNoua definitie a infarctului miocardic
Articolul următorVirusul West Nile: 117 cazuri severe si 12 decese pana la sfarsitul lui august