Virgil Musta, despre cum a ajuns Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara fără locuri pentru bolnavii COVID-19

0
331

Virgil Musta, medic primar boli infecţioase la Spitalul de boli infecţioase din Timişoara, atenționează că suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecție COVID-19 a crescut alarmant, consecutiv crescând și numărul de forme severe și critice, precum și de decese.

Medicul Virgil Musta a explicat cum s-a ajuns în situația ca Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara să nu mai aibă loc pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, adăugând că în situații similare se află multe alte spitale în țară.

“Vorbind de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în primul rând, aici sunt de fapt cinci clinici, două de boli infecțioase, două de pneumologie și una de chirurgie toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeș a fost transformat în Spital COVID astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare și am adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți COVID. În acele condiții, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie și 12 paturi pe terapie intensivă. Ulterior, după ce numărul pacienților COVID a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-am repus la dispoziția bolnavilor non-covid, care aveau (și au) nevoie urgentă de îngrijire și spitalizare (atat pe sectie, cât si pe ATI) în specialitățile pe care le asiguram, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților covid, care totaliza 50 paturi și 5 paturi pe terapie intensive”, a explicat medicul Virgil Musta.

Astfel, potrivit medicului Musta, așa se explică faptul că acum, zona dedicată COVID a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI.

Acesta a spus că va trebui ca circuitele și organizarea să fie din nou reconfigurate și sa se extindă din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate COVID, iar pacienții internați cu alte afecțiuni să fie transferați către alte spitale.

“Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situație pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie). Între timp, de la începutul pandemiei, din donații sau cu ajutorul Primăriei din Timișoara am primit paturi și aparatură suplimentară, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că avem o mare problemă legată de spațiul de amplasare, cât și de lipsa personalului medical”, a spus medicul de la Timișoara, într-un mesaj postat pe Facebook.

Medicul a mai spus că “încercăm în continuare să găsim soluții la aceste probleme, optimizăm continuu și schemele de tratament în funcție de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alți medici din România și din afară”.

 

Articolul precedentEXCLUSIV Dr. Ioana Mîndruță: Pacienții cu epilepsie au dificultăți în a ajunge la medicație
Articolul următorVIDEO Cum luptăm cu una dintre afecțiunile ce ucid cele mai multe femei? Interviu cu dr. Olimpia Oprea